Neznalý geometrie nevstupuj!

Bronisław Pabich z polské školy Politechnika Białostocka.
Foto: Archiv KAG
pátek 6. prosince 2013, 13:49 - Text: Velena Mazochová

Mezinárodní workshop připravila včera katedra algebry a geometrie přírodovědecké fakulty. Jeho hlavním cílem byla příprava monografie na téma geometrická představivost.

Na konferenci s mottem Neznalý geometrie nevstupuj! dorazila dvacítka odborníků z českých a slovenských univerzit i učitelé základních a středních škol. Mezi hlavními hosty přivítali organizátoři nestora didaktiky geometrie Františka Kuřinu z Univerzity Hradec Králové a popularizátora školské geometrie a počítačové grafiky Bronisława Pabicha z polské polytechniky v Białystoku.

Smyslem připravované monografie je vytvořit a představit metody aplikovatelné v didaktice geometrie pro různé věkové kategorie žáků. Publikace zahrne příspěvky, které na workshopu zazněly i texty dalších odborníků. „Chtěli bychom do ní zařadit především výsledky našich výzkumů a jejich aplikace v didaktice geometrie“ objasnil vedoucí oddělení didaktiky matematiky pořádající katedry Josef Molnár.

Olomoučtí odborníci přispějí výsledky výzkumů, při nichž připravili testy pro studenty ve věkové kategorii 15 až 17 let. „Doktorandka katedry například přišla s nápadem vytvořit obdobu Rybakovových testů, místo čtverců ale použila trojúhelníky. Studenti měli jedním řezem rozdělit určitý útvar tak, aby bylo možné z něj sestavit rovnostranný trojúhelník,“ přiblížil Molnár.

Ve spolupráci s lékařskou fakultou připravují členové katedry také výzkum s využitím magnetické rezonance. „Zatím to děláme formou black box – žákům zadáme úkol a z nich něco vypadne, ale co se děje v jejich hlavách, nevíme,“ dodal Molnár. Jak zdůraznil, schopnost geometrické představivosti se s věkem vyvíjí a jenom část předpokladů je vrozená.

Česko-polsko-slovenský workshop Geometrická představivost se uskutečnil v rámci řešení projektu A-Math-Net. Organizátoři chtěli jeho prostřednictvím připomenout i výročí 2400 let od založení Platonovy Akademie v Alexandrii.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.