Nejmladší mezinárodní rozhodčí miluje šachy i fyziku

Nejmladší mezinárodní rozhodčí v šachu na světě Jiřina Prokopová se těší i zájmu médií.
Foto: Vladimír Jágr
pondělí 9. května 2016, 14:11 - Text: Martina Šaradínová

Táhnout figurkami se Jiřina Prokopová naučila ve čtyřech letech. Jako dítě šachy hrávala, ale protože škola měla vždy přednost, tréninku tolik nedala. Královské hře ale studentka experimentální fyziky zůstala věrná, a to v pozici arbitra. Dnes je tato třiadvacetiletá mladá žena nejmladší mezinárodní rozhodčí na světě. Svoji profesní budoucnost by nicméně nejraději spojila s vědou.

Na šachy nedá energická brunetka dopustit. „Pro děti jsou prospěšné, zlepšují soustředění, paměť, trpělivost. Děti jsou samostatnější, protože se o sebe musejí na turnajích umět postarat. Myslím, že i mně šachy pomohly v rozvoji myšlení, i když pořád je co zlepšovat," říká s úsměvem studentka.

Zájem o 64 políček má ale podle ní v současné době mnohem méně dětí, než by si přála. Ostatně i ona sama dávala před tréninkem přednost učení, ve 14 letech ale dostala nabídku od kamaráda, aby zkusila dráhu rozhodčí. A to ji zaujalo. Následovala série seminářů a přednášek o pravidlech hry, ekonomických směrnicích, následně testy a účasti na turnajích. Postupně se vypracovala a od roku 2014 je mezinárodní rozhodčí. Nejmladší na světě! Za sebou má například pozici hlavní rozhodčí na mistrovství republiky mužů, při finále extraligy mužů či na mistrovství republiky v bleskovém šachu. Nechyběla ani na mistrovstvích Evropy juniorů v Praze a mistrovství Evropy mužů v Polsku. V září se v roli sudí zúčastní světové šachové olympiády v Baku.

Na turnajích se cítí jako doma

„Ze začátku jsem měla trochu problémy s autoritou, protože tuto činnost vykonávají spíše starší pánové. Myslím si ale, že teď už si na mě všichni zvykli a začali mě brát. Jsem ráda, že mohu působit na turnajích. Cítím se tam jako doma, mám tam většinu přátel, dobře vycházím s pořadateli. Je to velmi důležitá část mého života a mimo jiné i skvělý způsob, jak si při studiu přivydělat," prozradila Prokopová.

Její povinnosti částečně záleží na charakteru soutěže. Obecně dohlíží na dodržování pravidel, snaží se mít přehled o partiích, udržovat klid v sále. Rozhodčí také například nařizuje šachové hodiny, během zápasů komunikuje s kapitánem, kontroluje soupisku družstva, někdy zajišťuje i online přenos nebo zápis partií. „Pokud vznikne problém během partie, je rozhodčí od toho, aby spor rozsoudil. Snažím se tam být pro hráče, aby měli z turnaje dobrý pocit a pěkný zážitek. Je to náročné na pozornost, je potřeba být trpělivý, vytrvalý a člověk musí umět komunikovat s lidmi a být tak trochu diplomat,“ naznačuje recept na to, jak roli arbitra zvládnout. Pro hříšníky má k dispozici i celou škálu trestů, od napomenutí až po vyloučení ze soutěže a pokutu. „Nejvyšší trest jsem ještě neudělila, s napomenutím ale nešetřím. Hlavně v dětských soutěžích se snažím dětem vysvětlovat, jakého prohřešku se dopustily, aby si to pamatovaly pro příště,“ říká žena, která již má svoji pozici i v komisi rozhodčích šachového svazu, tudíž se podílí i na tvorbě legislativy.

Za velmi důležitou považuje i popularizaci šachu. Podílí se na organizaci Mezinárodního festivalu šachu a her Czech open, jenž se každoročně v létě koná v Pardubicích a jistě potěší každého fanouška českého šachu. „U nás jsou šachy ještě pořád líčeny jako zábava pár podivínů. Ale tak to vůbec není. Právě pardubický festival je toho důkazem," tvrdí rodačka z Nového Bydžova.

Fyzika vyhrává, šachy jsou „plán B"

Jako velmi prospěšnou vnímá i symbiózu šachů a fyziky, kterou studuje. A to vzhledem k analytickému myšlení, které je u obojího potřeba. Svoji budoucnost by ale v ideálním případě spojila s fyzikou. Věnuje se astročásticové fyzice, diplomovou práci zpracovává na Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR. „Zapojím se do přípravy prototypu optického teleskopu FRAM pro observatoř Cherenkov Telescope Array (CTA) a budu se podílet na zpracování získaných dat pro analýzu a kalibraci atmosférických podmínek. Mým snem je pracovat ve výzkumu, věnovat se fyzice a poznávat svět. Šachy jsou takový plán B, kdyby to náhodou s fyzikou nevyšlo," dodala Prokopová.

Nejen tato studentka je důkazem, že na přírodovědecké fakultě se šachům daří. Hrávají se zde zápasy 1. a 2. ligy a ve čtvrtek zde děti navštěvují kroužek vedený mezinárodním mistrem Richardem Biolkem. Zájemci, kteří by se chtěli dozvědět více o šachovém dění v Olomouckém kraji, je najdou ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.