Na třech fakultách se mění vedení

Koláž: Žurnál UP
neděle 2. února 2014, 09:03 - Text: (brz)

Volby čtyř děkanů a nového rektora z loňského podzimu přinášejí na tři fakulty personální proměnu v jejich vedení.

Nejvíce se promění přírodověda, naopak bez jakékoliv změny vstupuje do období 2014–2018 fakulta tělesné kultury.

Přírodovědecká fakulta jen se třemi proděkany

Ivo Frébort jako nový děkan přírodovědecké fakulty se ujímá funkce pouze se třemi proděkany místo pěti. „Při volbě proděkanů a rozdělení jejich funkcí byl nejdůležitějším kritériem názorový soulad na to, jakým směrem by se měla fakulta v následujícím období ubírat a co chceme na řízení fakulty změnit a inovovat. Všechny tři nové proděkany velmi dobře znám, jsem si vědom jejich schopností a zkušeností a vím, že se na ně můžu spolehnout. Vybral jsem si je také proto, že byli ochotni se mnou do nového vedení jít a obětovat svůj čas a energii pro práci pro fakultu,“ vysvětlil Frébort.

Novými proděkany jsou Zdeněk Dvořák pro vědecké a výzkumné záležitosti, Josef Molnár pro mimouniverzitní spolupráci a Roman Kubínek, který je proděkanem pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti.

Z čela fakulty odcházejí kromě děkana Juraje Ševčíka i proděkani Miloslav Dušek, Tomáš Opatrný, Irena Smolová a Eva Tesaříková.

Nové myšlenky pro pedagogickou fakultu

Svůj nový tým představil i nově zvolený děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín. Jeho proděkankou bude i dosavadní děkanka Libuše Ludíková a ve vedení fakulty zůstávají i proděkani Hana Marešová a Milan Klement. Novými proděkany budou Vojtěch Regec a Antonín Staněk. Na starosti budou mít zahraniční vztahy a studijní záležitosti.

„Při sestavování týmů proděkanů jsem měl velké dilema, chtěl jsem spojit odbornost, zkušenost i znalosti týmu kolegů, s kterými jsem strávil na fakultě mnoho hodin. Zároveň jsem chtěl do vedení fakulty vnést nové představy, nové myšlenky,“ uvedl Serafín.

Z vedení fakulty odcházejí Pavel Neumeister a Kateřina Vitásková.

Filozofická fakulta nahradila prorektory

Nový rektor Jaroslav Miller si do svého prorektorského týmu vybral dva dosavadní proděkany z filozofické fakulty. Děkan Jiří Lach, který byl zvolen i pro druhé funkční období, tak musel nahradit Petra Bilíka a Ondřeje Kučeru. „Hledal jsem kompetentní, pracovité osobnosti, které již prokázaly v jiných pozicích schopnost koncepčně řídit,“ naznačil děkan svá kritéria.

Dvěma novými proděkany budou Dana Bilíková pro projektové řízení a Ondřej Molnár pro organizaci a rozvoj. Z minulého funkčního období zůstávají proděkany Jiří Špička, Klára Seitlová a Antonín Kalous.

Fakulta tělesné kultury beze změn

Znovuzvolený děkan fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil svůj tým z minulých čtyř let neměnil. „Stávající tým provedl podle mého dobrou práci, počítám s ním i pro další funkční období,“ řekl Svozil na adresu proděkanů.

Těmi jsou Svatopluk Horák, Ivo Jirásek, Iva Dostálová, Radek Hanuš a Martin Kudláček.

Zatímco funkční období na přírodovědecké, pedagogické a filozofické fakultě začalo 1. února, na fakultě tělesné kultury je přelomem beze změny 9. únor.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.