Na Přírodu se ve druhém kole hlásí 430 uchazečů

Ilustrační foto: Viktor Čáp
neděle 24. července 2016, 08:49 - Text: Martina Šaradínová

Na přírodovědeckou fakultu se v druhém kole přijímacího řízení přihlásilo 430 uchazečů. Fakulta druhé kolo vyhlásila u více než dvacítky bakalářských studijních oborů, u nichž v prvním kole nebyla naplněna kapacita. Vloni se do něj přihlásilo 650 uchazečů, „druhou šanci“ ale tehdy nabízelo více oborů. Do budoucna od ní hodlá fakulta zcela upustit.

„Největší zájem projevili uchazeči ve druhém kole o bakalářské učitelské obory. Zejména se to týkalo kombinace biologie – zeměpis, kde evidujeme 57 zájemců. Velký zájem jsme zaznamenali i u oboru Environmentální geologie, kde máme 48 přihlášek. Zájem je i o bioinformatiku nebo biofyziku, nebo kombinaci chemie-fyzika,“ uvedl proděkan pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Roman Kubínek.

Podle něj si lze zvýšený zájem o biologické obory vysvětit tak, že se na ně hlásí často neúspěšní uchazeči o studium lékařských fakult. Uchazeče v učitelských kombinacích s chemií či biologií ještě čekají v závěru srpna přijímací zkoušky.  Druhé kolo přijímacího řízení se týkalo i několika oborů navazujícího magisterského studia.

Přírodovědecká fakulta pro akademický rok 2016/2017 přijala v prvním kole zhruba 3800 přihlášek. Nejvyšší  zájem  měli uchazeči o obor Molekulární  a  buněčná  biologie  (271  přihlášek),  Aplikovanou informatiku (226) a Biochemii (214). Do prvního ročníku bakalářského studia každoročně nastupuje na 1400 studentů a do prvních ročníků navazujícího magisterského studia 400.

Zájemci o studium na přírodovědecké fakulty se ve druhém kole mohli hlásit do poloviny července. Na Univerzitě Palackého je ještě možné usilovat o studium oborů Charitativní a sociální práce a Mezinárodní sociální a humanitární práce na cyrilometodějské teologické fakultě, která je připravuje ve spolupráci s CARITAS – Vyšší odbornou školou sociální v Olomouci. Studium navazujícího magisterského oboru Intenzivní péče v porodní asistenci ještě nabízí fakulta zdravotnických věd. Je určeno absolventům bakalářského studia oboru Porodní asistentka. Přihlášky přijímají obě fakulty do konce července.


Komentáře

Martin Jurek
24-07-16 12:22
Jaký je prosím rozdíl mezi oborem biologie – zeměpis a biologie-geografie? (Viz druhý odstavec článku.)

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.