Na přírodovědeckou fakultu se vrátili její stříbrní absolventi

Setkání po 25 letech na přírodovědecké fakultě.
Fotogalerie: Velena Mazochová
neděle 12. října 2014, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Téměř osmdesát někdejších studentů přírodovědecké fakulty včera znovu převzalo absolventské diplomy. Jejich „stříbrné provedení“ jim připomnělo dvacet pět let, které uplynuly od ukončení studia na olomoucké alma mater.

Nádherný den plný přátelství a nového poznání popřál stříbrným absolventům prorektor Petr Bilík a stručně připomněl změny, ke kterým za uplynulé čtvrtstoletí v univerzitním městě došlo. Nejvýrazněji se podle něj proměnila sama univerzita.

„Z instituce, která většinově vyučovala, se stala prestižní výzkumná instituce, z ústavu působícího převážně v národních hranicích je světově propojené a vlivné centrum zapojené do velkých mezinárodních projektů,“ uvedl Bilík. Hlavním „tahounem“ těchto změn je podle něj právě přírodovědecká fakulta. „Na tradici a současnost své fakulty můžete být hrdi,“ zdůraznil Bilík.

Bývalého studenta Tomáše Opatrného čtvrtstoletí od promoce nezaskočilo. „Je tady hodně živo, fakulta je otevřenější, je poznat, že jsme se otevřeli světu,“ zhodnotil uplynulý vývoj Opatrný, který se na stříbrnou promoci těšil. „Na tuhle akci už se chystám pětadvacet let, takže jsem připraven,“ prozradil s úsměvem někdejší doktorand i proděkan a nynější profesor katedry optiky. „Řada mých spolužáků a spolužaček tady má svého potomka, žijí na stejné koleji a líbí se jim tu. Z toho mám radost,“ dodal Opatrný.

Pozvání na stříbrnou promoci přijal s radostí také jeho někdejší spolužák Zdeněk Proske. „Je to nádherné a příjemné setkat se s lidmi, se kterými jsme se dvacet pět let neviděli. Na studentský život vzpomínám velmi rád,“ uvedl absolvent přibližných a numerických metod. Dnes pracuje jako řídící letového provozu.

„Řekla bych, že to bylo jiné, než to dnes zažívají moje děti. Studium mělo daleko větší řád, protože byly stanoveny přísnější mantinely,“ srovnala současnou a minulou dobu Lenka Kadrmanová. Před pětadvaceti lety promovala v oboru fyzikální optika a elektronika. „Škola – to byly povinnosti, které se musely splnit. Ale užili jsme si i spoustu legrace a spojuje nás mnoho společných zážitků,“ dodala.

Podle jednoho z učitelů stříbrných absolventů Lubomíra Dvořáka byli jeho někdejší studenti poměrně bezproblémoví. „Některé si ještě pamatuji, občas něco provedli, ale v mezích normy. Ve srovnání s dnešními studenty byli celkem ukáznění. Základ ale zůstal stejný,“ ujistil Dvořák.

Kromě reprízy promočního aktu nabídl program setkání také aktuální informace o současném rozvoji fakulty i exkurze po vybraných výzkumných pracovištích. Ze slavnostního setkání, zakončeného přípitkem a společným obědem, si bývalí studenti odnášeli čestné diplomy i suvenýr v podobě speciálně upravené chemické kádinky.

Jako jedni z prvních zároveň obdrželi čerstvě vydané informační materiály o novém univerzitním programu Absolvent. „Prosím, zůstaňte s námi v kontaktu. Tak jako vy snad uvítáte naši péči, my uvítáme vaši pozornost. Vaše univerzita vás potřebuje,“ zdůraznil v závěru setkání prorektor Bilík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.