Na přírodovědecké fakultě vypukly promoce

Na přírodovědecké fakultě potrvají promoce do pátku.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 23. června 2015, 14:24 - Text: Martina Šaradínová

Svátečně odění i naladění hosté, studenti v černých talárech, blikání fotoaparátů, spousta květin, tréma i radost. Tak by se dala popsat atmosféra v aule přírodovědecké fakulty, kde dnes začaly promoce. První dva dny si diplomy převezmou čerství bakaláři, mezi nimi i nevidomý Lukáš Otáhal. Ve čtvrtek a v pátek přijdou na řadu absolventi navazujícího magisterského studia.

„Bakalářské studium končí, ale vzdělávání nikoliv. Ať už budete pokračovat v navazujícím magisterském studiu, nebo se vydáte do praxe,“ připomněl studentům proděkan pro vědecké a výzkumné záležitosti Zdeněk Dvořák. Slavnostní slib dnes skládali například absolventi bakalářských oborů Biochemie, Experimentální biologie, Aplikovaná informatika, Regionální geografie či dvouoborových učitelských kombinací.

Slavnostní akt měl dnes jednoho netradičního účastníka – psa Astu. Ta doprovázela, stejně jako po celou dobu studia, nevidomého absolventa oboru Aplikovaná informatika Lukáše Otáhala.

„Chtěl jsem v životě něco dokázat, počítače mě bavily, tak jsem se rozhodl pro studium. Jsem takový, že když si vytyčím nějaký cíl, jdu si za ním,“ prozradil mladý muž, který se se zdravotním handicapem vyrovnává od narození. Připouští, že studium nebylo vždy snadné. „Nakonec se to protáhlo na pět let. Ale velkou motivací pro mě bylo i to, že ke mně na fakultě všichni přistupovali velmi přátelsky a stejně jako k ostatním. Nikdo mi nedával najevo, že mám nějaké postižení,“ doplnil Otáhal, který už rok zúročuje získané vědomosti v jedné z olomouckých neziskových organizací. Jeho úsilí při promoci ocenili nejen zástupci vedení fakulty, ale zcela spontánně mu zatleskalo i publikum. Čerstvý absolvent si odnesl z promoce hned několik dokumentů. Kromě běžného diplomu i diplom v Braillově písmě a osvědčení o absolvování studia dostala i Asta.

S pýchou a dojetím sledovala svého syna jeho maminka Věra Neherová. „Jsem ráda, že ta práce nebyla zbytečná. Nejdříve jsem se obávala, jestli to zvládne. Ale když jsem viděla, jak se snaží, začala jsem věřit, že to dokáže,“ dodala.

Do konce týdne absolvuje promoční akt celkem 492 studentů. Největší nápor zažila aula dnes. K pedelskému žezlu vztáhlo k přísaze ruku 176 absolventů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.