Na přírodovědecké fakultě se utábořili malí cestovatelé a mravenci

Tábor malých cestovatelů na přírodovědecké fakultě
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 10. července 2014, 08:02 - Text: Velena Mazochová

Procestovat svět za pět dní nebo je prožít v mraveništi – takovou příležitost mají děti, které tento prázdninový týden táboří na přírodovědecké fakultě. Atraktivní program příměstských vědeckých táborů je připraven až do konce července.

První dva letošní turnusy přilákaly téměř šedesát dětí, které obsadily dvě učebny v budově na Envelopě. V rolích odvážných cestovatelů a zvídavých mravenců z nich během týdne vyrážejí objevovat svět přírodních věd malí badatelé od šesti do dvanácti let.

Cesty napříč světadíly i mraveništěm

Pro putování světem si nejmladší výzkumníci sestavili mapy a makety horkovzdušných balónů, které je už přepravily do Austrálie, Afriky a Ameriky. Při cestách za jejich obyvateli, zvířaty a přírodními krásami se jim zároveň otevřely laboratoře fakulty, kde si mohli vyrobit gejzír z Yellowstonu i africké bažiny, vyzkoušet na jazyku mapu chutí nebo vytvořit eskymácký náhrdelník.

„To je led, na něm se podrží šňůrka, pak se to posolí, chvilku se to na tom drží a pak je z toho korálek,“ vysvětlila výrobní postup ledových šperků Eliška Vysloužilová, která po prázdninách půjde do druhé třídy. „Moc se mi tady líbí, nejvíc mě baví chemie a různé pokusy,“ dodal její vrstevník Ondřej Bulvas.

Odborný program a volnočasové aktivity Cesty kolem světa za pět dní jsou podle vedoucí Lenky Copkové propojeny se zajímavostmi z jednotlivých kontinentů. Děti se seznamují s jejich faunou i florou, obyvateli a přírodními krásami. „Hry se snažíme vždy zasadit do prostředí, v němž jsme se právě ocitli, i když jdeme do chemické laboratoře nebo děláme fyzikální pokus,“ doplnila Copková.

Mravenčí akademie přivítala děti staršího školního věku, které se pokusí na svět kolem sebe podívat očima malého mravence. „Dnes vyrábíme mraveniště jako papírové puzzle, k tomu přidáme zvířátka a broučky z molitanových kuliček. Na odpoledne máme připravený výlet do botanické zahrady,“ popsala včerejší program Týdne v mraveništi oddílová vedoucí Marcela Krutišová.

Letos pro nejmladší i nejstarší školáky

Prázdninové táboření na přírodovědecké fakultě letos zcela zaplnilo kapacity všech turnusů. „V pondělí nám rodiče nahlásili onemocnění jednoho z přihlášených dětí a během patnácti minut bylo místo obsazené náhradníkem,“ přiblížila Copková zájem o letní přírodovědné aktivity.

Ty budou pokračovat také v průběhu příštích dvou týdnů. Program dalších turnusů zahrnuje osvědčená témata z předchozích let i úplné novinky. Kromě cestovatelského tábora, který se letos poprvé otevřel dětem mladšího školního věku, je připravena také Kriminálka pod lupou určená pro nejstarší kategorii dětí od dvanácti do patnácti let.

Další informace o příměstských vědeckých táborech ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.