Na přírodovědecké fakultě se potkali současní a bývalí kolegové

Přípitek na uvítanou.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 19. prosince 2013, 07:56 - Text: Velena Mazochová

Pozvání k předvánočnímu setkání se současným vedením přírodovědecké fakulty přijala včera necelá šedesátka jejích bývalých zaměstnanců. V zasedací místnosti děkanátu se sešli někdejší studenti se svými učiteli, čerství důchodci i uznávaní pamětníci fakultní historie.

„Rádi udržujeme kontakty s lidmi, kteří tady strávili spoustu let, sám tady potkávám ty, kteří mne před lety učili. Většinou na to není moc času, ale Vánoce jsou od toho, abychom se zastavili, pozdravili se s nimi, zjistili, co je nového a jak se jim daří,“ popsal smysl tradičního posezení se seniory proděkan Tomáš Opatrný.

V duchu předvánoční atmosféry a v souvislosti s letošním šedesátým výročím vzniku fakulty měli zástupci vedení pro své bývalé kolegy připraveny drobné dárky. Patřila k nim i publikace shrnující historii a současnost fakulty. „Byla to někdy práce skoro detektivní, když jsme se měli například dopídit, kdy kde které části fakulty sídlily. Pokud máme někde nějakou chybu, dejte nám určitě vědět,“ poprosil přítomné pamětníky proděkan Miloslav Dušek.

Snahy vedení fakulty o zachování přátelských a kolegiálních vazeb i po odchodu do důchodu si starší přírodovědecká generace vysoce cení. „Je to velice milé, nová tradice se osvědčila,“ potvrdil někdejší vedoucí katedry analytické chemie Lubomír Čáp. Své pracoviště opustí právě za dva dny, ale už nyní uvažuje o případné další spolupráci. „Když bude potřeba, pokračoval bych třeba formou dohody,“ dodal Čáp.

Emeritní profesor Milan Kotouček s fakultou neztratil kontakt ani po deseti letech v důchodu. „Přicházím přibližně jednou za tři týdny, a když je třeba, pomáhám například při oponenturách. A chodím sem velice rád. Je třeba ocenit, že na nás současné vedení nezapomíná,“ zdůraznil Kotouček, považovaný za zakladatele studia organické analýzy, elektrochemických a elektromigračních metod na olomoucké univerzitě.

Setkání se seniory pořádá přírodovědecká fakulta v předvánočním období už několik let. Letos na něj ve stejný den navázal takzvaný POSPOS neboli POSemestrální POSezení, které se pravidelně koná v závěru zimního či letního semestru. Bývalí pracovníci přírodovědecké fakulty tak mohli druhou polovinu své včerejší návštěvy strávit ve společnosti jejího aktuálního osazenstva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.