Na přírodovědecké fakultě se bude hovořit o léčbě rakoviny

Ilustrační foto: Marek Otava
pondělí 3. března 2014, 08:11 - Text: Martina Šaradínová

Do problematiky vývoje protinádorových léčiv uvede ve středu studenty na přírodovědecké fakultě biofyzik Viktor Brabec z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Jeho přednáška je součástí devátého cyklu kurzu Současné chemie, jenž vede nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie.

Profesor Brabec se zabývá především studiem metalace DNA a souvisejícím vývojem protinádorových léčiv. V brněnském ústavu vede oddělení molekulární biofyziky a farmakologie. V aule přírodovědecké fakulty vystoupí od 15 hodin s přednáškou nazvanou Od interakce s DNA k chemoterapii rakoviny.

Podle Hobzy je společným jmenovatelem cyklu stejně jako před rokem sepětí chemie a lékařství. „O přednášky byl loni velký zájem, po debatě se studenty jsem se rozhodl v tématu pokračovat i letos. Jakýmsi podtitulem je Chemie a rakovina. Studenti velmi oceňují, když si mohou vyslechnout špičkové zástupce jednotlivých vědních oborů,“ uvedl Hobza.

O velkém zájmu studentů o problematiku svědčila i vysoká účast na letošní úvodní přednášce Miroslava Strnada, aula byla zaplněná takřka do posledního místa. „Zatímco autoři prvních dvou vystoupení mají za úkol prezentovat aktivní léky pro nádorové bujení, druhá půlka přednášek se zaměří na nosiče léků,“ přiblížil program Hobza.

V dubnu se uskuteční přednáška Karla Ulbricha z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR, závěrečné vystoupení bude patřit řediteli Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radku Zbořilovi.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.