Na přírodovědě se bude diskutovat o bhútánském národním štěstí

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 3. října 2014, 09:12 - Text: Velena Mazochová

Bhútánský koncept hrubého národního štěstí bude náplní přednášek, které na příští týden připravila katedra rozvojových studií přírodovědecké fakulty. Její pozvání přijal Dorji Thinley, ředitel pro výzkum a zahraniční vztahy Royal University of Bhutan. 

„Dorji Thinley bude hovořit o globalizaci, vzdělávacím systému a udržitelném blahobytu vzdělávací politiky Bhútánu,“ uvedl vedoucí pořádající katedry Pavel Nováček. Od návštěvy očekává zároveň bližší spolupráci mezi olomouckou a bhútánskou univerzitou. Thinley by se měl setkat i s rektorem Jaroslavem Millerem a podepsat společné memorandum. 

Koncept hrubého národního štěstí  – Gross National Happiness (GNH) – je označován jako pokus o definici kvality života s ohledem na jeho nemateriální aspekty. Představuje radikální alternativu ke konceptu hrubého domácího produktu (HDP). Ten podle zastánců konceptu sice dobře měří výkonnost ekonomiky, ale je zavádějícím ukazatelem, pokud je interpretován jako ukazatel životní úrovně a kvality života.

Pojem byl poprvé představen bhútánským králem Jigme Singye Wangchuckem v sedmdesátých letech minulého století. Měl symbolizovat závazek budovat ekonomiku, která by sloužila unikátní bhútánské kultuře, založené na buddhistických duchovních hodnotách. Za hlavní nedostatek koncepce GNH je považováno obtížné definování štěstí jako subjektivně prožívaného stavu.

Přednášky spojené s diskusí se konají na přírodovědecké fakultě od pondělka do středy 8. října.

Podrobný program ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.