Na geoinformatiku doputovala cena za poster

Alena Vondráková přebírá Cenu publika za poster.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 29. února 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Napilno měli v pátek geoinformatici z přírodovědecké fakulty. Uspořádali jubilejní 10. kartografický den, jehož ústředním tématem bylo krizové řízení. Alena Vondráková z katedry geoinformatiky pak dodatečně převzala Cenu publika za poster, který s kolegy prezentovala v listopadu na největší tuzemské geografické konferenci GIS Esri.

Olomoučtí geoinformatici zaujali posterem s názvem Metodika autorsko-právní ochrany GIS produktů. Souvisel s projektem Zvýšení efektivity ochrany autorského práva v kartografii a geoinformatice, který na katedře řešili v roce 2014 a 2015. Problematice se zdejší odborníci věnovali ale již v roce 2011 na semináři, který vzbudil velký ohlas a podnítil k další práci.

„Poster byl první prezentací výsledných metodik zpracovaných v projektu. Hlavním cílem bylo vysvětlit základní pojmy, aby uživatelé věděli, jak s autorským právem nakládat, co mohou využít pro ochranu svých děl a také jak mohou využít cizí díla,“ uvedla jedna z autorek Alena Vondráková.

Na vzniku posteru se podíleli i Jan Brus a Bohumil Ptáček, při jeho tvorbě poprvé využili netradiční formu. „K základnímu posteru, který informovat o problematice, jsme připravili sadu otázek, jež jsme považovali za nejdůležitější či nejzajímavější. Ty jsme umístili k posteru tak, že uživatelé viděli jen otázku a odpověď našli po otočení lístku. Spousta lidí nám řekla, že je to jeden z mála posterů, který si celý přečetli. Chtěli se totiž dozvědět odpovědi, museli vyvinout nějaké úsilí a naučili se něco nového,“ objasnila Vondráková.

Konference GIS Esri se loni zúčastnilo na 850 odborníků. Ocenění na ní získané považují olomoučtí geoinformatici za velmi významné. „Vyhlašovány jsou i odborné ceny za postery, pro účastníky má ale vždy největší význam Cena publika. Potvrzuje totiž, že vaši práci ocenilo nejvíce lidí,“ doplnila Vondráková, jež se zásadní měrou podílela i na organizaci pátečního 10. kartografického dne. Odborníci se na něm věnovali zejména otázkám krizového řízení, jehož hlavním cílem je zajistit bezpečnost občanům státu. Podílí se na něm řada organizačních složek státu.

„Zcela zásadní význam mají pro krizové řízení a všechny související aktivity kvalitní a dostupná prostorová data. Jejich správná analýza a interpretace jsou nutným předpokladem efektivního řešení krizových situací. Aktuálním tématem současné české společnosti je proto využívání prostorových dat v krizovém řízení a potenciál vzájemného propojení s dalšími aplikacemi,“ naznačila směr odborných debat Vondráková.

Hlavním tématem všech olomouckých kartografických dnů je moderní pojetí tematického mapování v geovědních oborech. Koná se pod záštitou Kartografické společnosti České republiky, Sekce kartografie a geoinformatiky České geografické společnosti, České asociace pro geoinformace a zdejší katedry geoinformatiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.