Na Burze práce a vzdělání nemohli chybět ani zástupci univerzity

Univerzitu na Burze práce reprezentovala přírodovědecká fakulta i RCPTM.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 20. října 2015, 15:00 - Text: Martina Šaradínová

S podtitulem hledejte práci tam, kde skutečně je" se dnes na olomouckém Výstavišti Flora konala Burza práce a vzdělávání. Univerzitu Palackého zastupovala například přírodovědecká fakulta, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Centrum regionu Haná, Pevnost poznání či Studentské kariérní a poradenské centrum.  

Burzy se zúčastnilo zhruba 70 vystavovatelů – významní zaměstnavatelé z Olomouckého kraje i střední a vysoké školy. Univerzita Palackého podle předsedy představenstva Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje a viceprezidenta Hospodářské komory ČR Bořivoje Mináře na tuto akci rozhodně patří.

„Kdysi jsem byl ředitelem a spolumajitelem velké společnosti ve stavebnictví a nikdy mne nenapadlo, že bychom mohli hledat zaměstnance na Univerzitě Palackého. Když jsem pak viděl obory jako třeba nanotechnologie na přírodovědecké fakultě, naprosto jsem změnil názor. Podobné obory jsou dnes velkým tahounem,“ uvedl Minář.  Podle něj firmy vítají i absolventy se znalostí cizích jazyků, a to nejen angličtiny, ale i čínštiny, ruštiny, korejštiny či japonštiny.

Podle studijní referentky přírodovědecké fakulty Jany Faltýnkové se příchozí ptali zejména na nabídku studijních oborů. „Chtěli vědět, co u nás lze studovat, jaké jsou požadavky přijímacího řízení. Navštěvovali nás hlavně rodiče, ale i žáci základních a středních škol,“ řekla Faltýnková.

Její slova potvrzuje i Pavla Válková, matka gymnazisty. „Vím, že příležitostí pro získání informací o studiu bude ještě dostatek. Ale říkala jsem si, že tady se alespoň mohu rovnou zeptat zaměstnavatelů, zda obory, o nichž syn přemýšlí, mají skutečně uplatnění v praxi,“ uvedla Válková.

Nápad uspořádat burzu vzešel od samotných firem. „Loni jsme to zkusili v malém jen v Olomouci, letos se již konají burzy tři – v Přerově, Olomouci a Šumperku.  Cílem je, aby lidé mohli najít volná místa. Všichni vystavovatelé ale velmi rádi viděli i děti a rodiče, protože výstava je zaměřena i na volbu povolání. Proto jsou zde školy, které se mohly zúčastnit jen na základě pozvání od firem,“ objasnila Jana Čuhlová z olomouckého Úřadu práce. Podnikatelé podle ní oslovili ty školy, o jejichž absolventy mají skutečně zájem. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.