Na Běhu s Klokanem poprvé pršelo, závodníky to ale neodradilo

Poslední instrukce před startem.
Foto: Martina Šaradínová
neděle 27. září 2015, 13:00 - Text: Martina Šaradínová

Jubilejní desátý ročník Běhu s Klokanem poprvé v historii smáčel déšť. I tak se v sobotu na start postavilo na 130 dětí a 100 dospělých, kteří své síly poměřili v několika kategoriích a na různě dlouhých trasách. Běh je nejen sportovní událostí, ale jeho smyslem je rovněž popularizovat přírodní vědy, zejména matematiku.  

„Počasí nám moc nepřálo, nicméně účastníků bylo dostatek. Je fajn, že se nám tu spojuje zájem o sport i o přírodní vědy. Zatímco dříve jsme touto formou lákali přes pohyb k matematice, nyní lákáme přes matematiku k pohybu,“ řekl organizátor závodu a proděkan přírodovědecké fakulty Josef Molnár.

Počet účastníků byl navzdory počasí srovnatelný s loňským rokem. „Jsme rádi, že se nám daří udržovat stabilní účast. Už zřejmě máme nějaké jméno. Běhají tady aktivní sportovci, ale i rodiny s dětmi. A o to nám jde. Běžeckých závodů je totiž hodně, ale ne vždy si mohou zasportovat rodiče i děti,“ uvedla další organizátorka závodu Libuše Machalická.

Závodníci soutěžili na tratích od 100 metrů až po téměř deset kilometrů. Například studenti a zaměstnanci univerzity zdolávali tři kilometry. Mezi ně patřila i Kateřina Šmídová z Centra regionu Haná. Závodu se zúčastnila podruhé. „Bydlím tady kousek, takže to byla povinnost. Navíc jsem z univerzity, což byl o důvod více. Na tak krátkou trať nejsem zvyklá. Na začátku jsem to dost přepálila, ale rychle to skončilo. Trošku to klouzalo, mám mokré boty, ale dobrý,“ zhodnotila závod Šmídová.

Déšť nezaskočil ani Sarah Janulíkovou ze Šternberka, která závodila mezi dorostenkami. „Běželo se mi dobře, trať se mi líbila. Sice bylo trochu zima, ale šlo to. Závod je mi sympatický i tím, že je na propagaci přírodních věd. Mám moc ráda matematiku, takže tomu fandím,“ prozradila mladá závodnice.

Poprvé se Běhu s Klokanem zúčastnil Jiří Peřina z Nákla. „Deštivé počasí mi nevadí, při běhu to není problém. Říká se, že neexistuje špatné počasí, ale jen špatně oblečený běžec,“ vysvětlil s úsměvem Peřina.

Zázemí akci poskytla již tradičně hospoda U Travise v Olomouci – Řepčíně.  Hlavně děti si kromě běhu vyzkoušely i jízdu na koloběžkách, skákání v pytli či různé hlavolamy. Běh s Klokanem navazuje na mezinárodní soutěž Matematický klokan. Ta je inspirována podobnou soutěží v Austrálii a od roku 1991 se postupně přes Evropu šíří do všech kontinentů. Dnes se této soutěže účastní šest milionů soutěžících v 60 zemích čtyř kontinentů. Pořadatelem Klokana v České republice je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky Pedagogické fakulty a Katedrou algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.