Muzejní noc na univerzitě pobavila i poučila

Fotogalerie: Martina Šaradínová, Martina Vysloužilová, Velena Mazochová
sobota 21. května 2016, 07:28 - Text: (red)

Možnosti prohlédnout si některá univerzitní pracoviště v netradičním čase využily stovky lidí během páteční Olomoucké muzejní noci. Své obzory si návštěvníci mohli rozšířit v oblasti přírodních věd, medicíny i historie. Zejména nejmenší zájemce o vědu zaujaly chemické pokusy, hlavolamy či logické úlohy.

Přírodovědecká fakulta nabídla deskové hry nebo pozorování večerní oblohy dalekohledem. V chemické laboratoři viděli příchozí bengálský oheň, chemické světlušky, chemickou žárovku či pekelné plameny. Děti se vrhly do luštění soutěžního kvízu, v němž prokázaly znalost fakultní budovy a jejích oborů. Hlavičky si pak potrápily i v matematické kavárně.

„Návštěvníci byli šikovní, nebáli se vyzkoušet si nové věci. A o to hlavně jde, pobavit se a mít radost z toho, že na něco přišli,“ uvedl Jiří Hátle, který byl v matematické kavárně nápomocen radou i názornou ukázkou.

K pravidelným návštěvníkům patří Ivana Neprašilová, která přišla i s dětmi. „Už loni jsme si tu zahráli deskové hry a od té doby se nám jejich domácí sbírka rozšířila. Přesto jsme přišli pro nové tipy. Děti vždy zaujmou chemické pokusy, dokonce si mohly samy něco vyzkoušet, takže jsou plné zážitků,“ uvedla.

Historie v nočním hávu

Muzejní noc návštěvníky zavedla i do interaktivní Pevnosti poznání, která nechala zdarma otevřenou svou historickou expozici Věda v pevnosti. Každý měl možnost navléct se do dobové uniformy a rázem se ocitnout ve víru nevyzpytatelného 18. století. Děti i rodiče díky dělostřeleckému simulátoru testovali vlastní mušku vůči skálopevným hradbám. Ti, kteří měli méně dobyvatelskou náladu, zase hledali ve starých mapách a plánech dávného, přitom stále citelně přítomného olomouckého opevnění.

„Z Muzea umění jsme zamířili rovnou sem, do Pevnosti poznání. Člověk si tu velmi dobře doplní vědomosti a vůbec veškeré informace o dobývání Olomouce a přitom se navíc ještě skvěle pobaví. Místní průvodci toho vědí skutečně dost a moc nás bavilo, jakým způsobem nám to dokázali předat,“ svěřil se Jan Sládek z Prahy, který úvodní expozici Věda v pevnosti absolvoval po boku své manželky.   

Nezvykle atraktivní anatomie

Do Anatomického muzea lékařské fakulty přilákala účastníky Olomoucké muzejní noci především ojedinělá příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory. A také zvědavost, jak vypadá například vypreparovaný lidský mozek, průdušky nebo svaly, sliznice močového měchýře, rozštěp dětského patra i všechny další unikátní exponáty, které během roku slouží k výuce mediků. „Jsem tady poprvé, lákalo mne podívat se, jak vlastně vypadáme zevnitř. Nikdy jsem nic podobného neviděla a asi ani neuvidím,“ ujistila paní Ludmila z Olomoucka.

Někteří návštěvníci uvítali i možnost projít si Dostavbu Teoretických ústavů. „Nikdy jsme tady nebyli a chtěli jsme si interiéry prohlédnout. Při té příležitosti jsme zjistili, co to vlastně anatomické muzeum je. Ve dnech otevřených dveří chodíme často po různých památkách, tohle je ale něco skutečně speciálního,“ uvedli manželé Marešovi, kteří před dveřmi museli zanechat svou dceru, neboť vstup do anatomického muzea je umožněn až od patnácti let. „Chápeme to, děti sice vyrůstají v poměrně brutální době, ale nemusejí vidět všechno,“ měli pochopení Marešovi.

Olomoucká muzejní noc nabídla také prohlídku Kaple Božího Těla v Uměleckém centru UP, zájemci mohli rovněž zavítat do knihovny v Tereziánské zbrojnici. Průvodci je ochotně provedli a představili i unikáty, které knihovna schraňuje.

Olomoucká muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí 2016, který se koná v celé České republice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.