Mladý vědec přivezl z konference cenu za poster o interakcích grafenu

František Karlický s oceněním za poster, který prezentoval na mezinárodní konferenci.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 10. září 2013, 07:40 - Text: Martina Šaradínová

Ocenění za nejlepší prezentovaný poster si z mezinárodní konference v Budapešti přivezl odborný asistent katedry fyzikální chemie přírodovědecké fakulty a vědecký pracovník Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů František Karlický.

Před několika stovkami odborníků z celého světa na něm prezentoval problematiku nekovalentních interakcí mezi grafenem a různými molekulami a atomy. Zkoumání grafenu se vědecké centrum věnuje dlouhodobě. Grafen je nejpevnějším známým materiálem, vynikajícím vodičem elektrického proudu a nejlepším vodičem tepla.

„Poster vycházel z výsledků, které byly již dříve publikovány také v několika prestižních mezinárodních časopisech,“ uvedl Karlický. Kromě modelů grafenu poster obsahoval také informace o interakcích, použitých experimentálních metodách pro měření atomárních sil a adsorpčních energií či porovnání teorie s výsledky experimentů. Grafen ve vědeckém světě patří v současné době k nejstudovanějším materiálům. Jeho objev je spojen s udělením Nobelovy ceny za fyziku v roce 2010.

Nekovalentní interakce, které oceněný poster v případě grafenu popisuje, patří podle Karlického mezi nejslabší z vazeb v přírodě. „Jsou méně nápadné, ale o to mohou být důležitější. Kdyby neexistovaly, například biologické systémy by nedržely pohromadě. Pochopení interakcí grafenu nám pomůže k tomu, abychom zjistili další jeho zajímavé vlastnosti a mohli grafen více využívat, mimo jiné v elektronice,“ doplnil Karlický.

Ocenění na konferenci považuje mladý vědec za prestižní. „Celkem byly oceněny tři z asi sto padesáti posterů. To člověka povzbudí,“ řekl Karlický.

Konferenci pořádala Mezinárodní společnost pro teoretickou chemickou fyziku na sklonku srpna. Přední odborníci se na ní věnovali základnímu výzkumu v různých oblastech, od vývoje výpočetních metod kvantové chemie, přes chemii povrchů až po aplikace na biomolekulárních systémech. Karlický na ní pronesl také přednášku o reaktivitě železa.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.