Mladí vědci si vyměňovali poznatky o výzkumu rostlinných hormonů

Účastníci workshopu.
Foto: archiv Lukáše Spíchala
neděle 1. listopadu 2015, 07:59 - Text: Martina Šaradínová

Studenti a vědci z 11 zemí se sešli v uplynulých dnech na přírodovědecké fakultě na workshopu věnovaném zejména rostlinným hormonům strigolaktonům. Workshop je součástí programu COST, jehož cílem je propojit vědecké týmy ve světě a podpořit vznik nadnárodních výzkumných skupin.

„Workshop podpořil zejména studenty doktorského studia. Získali aktuální informace o výzkumu v dané oblasti a mohli si navzájem vyměnit poznatky i zkušenosti,“ uvedl za organizátory Lukáš Spíchal z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Českou vědu zastupovali dva studenti, Univerzitu Palackého v projektu reprezentuje Miroslav Strnad z Laboratoře růstových regulátorů.

Centrem pozornosti mladých vědců z Itálie, Německa, Turecka, Francie, Izraele a dalších zemí byly rostlinné hormony strigolaktony. Zatímco například rostlinné hormony cytokininy vědci studují řadu let, strigolaktony byly objeveny poměrně nedávno. Jsou vylučovány kořenovým systémem rostliny, regulují její větvení a podílí se na vzájemném působení rostlin a prostředí, ve kterém rostou.

COST je evropská spolupráce ve vědeckém a technickém výzkumu (The European Cooperation in Scientific and Technical Research). Program zajišťuje koordinaci výzkumu formou takzvaných sladěných evropských akcí - ACTION.  Patří mezi unikátní evropské a světové koordinační mechanismy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.