Ministryně školství si z debaty se studenty odvezla řadu podnětů

Ministryně školství Kateřina Valachová během návštěvy Univerzity Palackého.
Foto: Martina Šaradínová, Milada Hronová
pátek 6. května 2016, 07:20 - Text: Martina Šaradínová

O podpoře doktorandů, nadaných dětí, povinné maturitě z matematiky nebo třeba o větším propojení vysokoškolského studia s praxí debatovali ve čtvrtek v aule přírodovědecké fakulty zástupci akademické obce s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou. Politička prozradila, že si z Univerzity Palackého odváží cenné podněty.

Beseda se studenty patří k pravidelným součástem obdobných výjezdů. Šéfka rezortu školství se během návštěvy Olomouce setkala i s rektorem Jaroslavem Millerem a seznámila se se stavem univerzitní sportovní haly

„Vždy se snažím při návštěvách univerzit debatovat s akademickou obcí. Pokaždé si odnáším velmi mnoho. Tentokrát z besedy vzešly velmi zajímavé náměty týkající se přijímacího řízení na vysoké školy nebo způsobu financování některých náročných oborů. Dostala jsem i podněty ke zvyšování odměn doktorandů, abychom si je udrželi nadšené pro vědu a nevypadli nám jako zchudlé myši ze soukolí akademického prostředí. Na závěr jsme vedli zajímavou debatu o slaďování rodičovských a studijních povinností,“ zhodnotila setkání Valachová.

 

Mimo jiné prozradila, že je pro větší počet bakalářských oborů, vyšší zastoupení distančního studia a naopak není zastáncem školného. Vyzvala také k větší soutěži na vysokých školách, a to už při vstupu na akademickou půdu. Doktorandy potěšila informací o chystaných změnách, díky nimž by si měli studenti doktorského studia v následujícím akademickém roce polepšit. To ocenil i děkan Ivo Frébort. „To je velmi pozitivní zpráva. My je jako vědecky orientovaná fakulta dost proháníme, tráví svá nejlepší léta v laboratoři. Je po nich vyžadován velký výkon, jsou důležitou pracovní silou pro vědu. Současně se tak spoustu věcí naučí,“ uvedl děkan.

Ministryně školství odpovídala i na dotazy ohledně základních a středních škol. Stranou zájmu nezůstala ani často diskutovaná otázka povinných maturit z matematiky pro některé školy, které obsahuje i novela školského zákona, již ve středu vetoval prezident Miloš Zeman.

„Přidala jsem se na stranu zastánců povinné maturity z matematiky, byť od roku 2020/2021 a jen pro určité typy škol, zejména na gymnáziích a technických školách. Domnívám se, že matematická gramotnost je důležitá a má rozvíjet analytické a logické myšlení. Je to velmi významné pro studium i  profesní život,“ uvedla Valachová. Jedním dechem ale dodala, že tento krok by byl sám o sobě nedostatečný. „Mohu ubezpečit, že pracujeme na tom, aby se matematika učila jinak, mohla se učit v menším počtu žáků a studentů, a také upravujeme rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání týkající se matematiky. Věřím, že tyto postupné kroky způsobí, že většina maturantů v roce 2020/2021 nebude v depresi, ale sáhne si na úspěch," doplnila ministryně.  

V závěru časově omezené diskuze přislíbila, že na přírodovědeckou fakultu zavítá znovu a prohlédne si její laboratoře a vědecká centra. „Já vědce miluju. Je na nich totiž vidět, jak je věda baví," prozradila s úsměvem politička.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.