Medaile pro Vlastu Peřinovou

Prof. RNDr. Vlasta Peřinová, DrSc. u rektora.
Foto: Pavel Konečný
úterý 26. listopadu 2013, 09:01 - Text: Pavel Konečný

Matematička a fyzička Vlasta Peřinová včera obdržela ke kulatým narozeninám od rektora Miroslava Mašláně pamětní medaili s motivem 440. výročí univerzity.

Rektor spolu s děkanem přírodovědecké fakulty Jurajem Ševčíkem ocenil i to, že profesorka Peřinová stále v plné práci v oblasti kvantové optiky. „Nijak jsem se o to nezasloužila, zvažovala jsem, jestli vůbec můžu přijít,“ řekla skromně oceněná profesorka.

Peřinová působí více než 40 let na katedře optiky a ve Společné laboratoři optiky zabývá teoretickými otázkami kvantových vlastností světla a problémům kvantové a nelineární optiky. Během své plodné vědecké dráhy se stala spoluautorkou dvou vědeckých monografií Phase in Optics (World Scientific, 2008) a Quantum Aspects of Light Propagation (Springer, 2009) výrazně oceňovaných mezinárodní vědeckou komunitou. Je také autorkou či spoluautorkou více než 180 bohatě citovaných vědeckých prací a přehledových článků.

„Velkou pozornost také věnovala výuce a vedení studentů. Její skripta Úvod do teorie speciálních funkcí dodnes patří mezi vyhledávané učební materiály,“ uvedl její kolega profesor Miroslav Hrabovský. Podle něj se Peřinová výrazně se podílela na formování oboru Obecná fyzika a matematická fyzika, určenému studentům se zájmem o teoretickou fyziku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.