Matematické talenty z Olomoucka míří do celostátního kola

Matematická olympiáda – kategorie programování.
Foto: Velena Mazochová
středa 22. ledna 2014, 08:55 - Text: Velena Mazochová

Talentovaní středoškoláci z olomouckého regionu se v minulých dnech sjeli na přírodovědeckou fakultu, aby změřili síly v krajských kolech matematické olympiády. Včera se utkali vítězové školních soutěží v kategorii programování.

Navzdory označení soutěžní kategorie studenti nevytvářeli programy ani webové stránky – zadané úlohy se týkaly algoritmické matematiky. „Soutěžící dostali za úkol připravit a popsat efektivní algoritmus, jak zadaný matematický problém zpracovat pomocí počítače. Měli v tom najít nějakou hezkou matematiku, která počítači umožní, aby to řešil místo měsíce v řádu několika sekund,“ přiblížil zadání pro nadané středoškoláky Pavel Calábek z katedry algebry a geometrie.

Středoškolské znalosti nestačí

Zvládnout obtížnost zadaných úloh podle něj předpokládá nejen znalosti a talent, ale i ochotu tyto dary prohlubovat. „Talent je jen deset procent úspěchu, ostatní je snaha na sobě pracovat. Ten student ví, že to umí, ale nestačí mu to. Musí své schopnosti prohloubit četbou a úlohy si vyzkoušet. Se středoškolskými znalostmi neuspěje,“ vysvětlil Calábek.

Úroveň soutěží a obtížnost úloh matematických olympiád postupně roste. „Například zadání první mezinárodní olympiády před několika desetiletími odpovídalo dnešní kategorii pro druhý ročník středních škol,“ uvedl Calábek. A i v této oblasti se podle něj střídají módní vlny. „Jednu dobu byly populární například funkcionální rovnice, jindy to byla teorie čísel,“ dodal matematik.

Z Olomouce až na Tchaj-wan

O úspěšnosti olomouckých studentů se rozhodne přibližně za dva měsíce, kdy bude po centrálním vyhodnocení krajských kol vybráno třicet nejlepších řešitelů pro celostátní soutěž v kategorii programování. Šest nejlepších pak získá šanci utkat se o postup na mezinárodní nebo středoevropskou olympiádu na Tchaj-wanu nebo v Německu.

Stejný režim čeká i matematickou elitu, která na přírodovědecké fakultě minulý týden absolvovala soutěž v kategorii A. Nejúspěšnějších padesát účastníků se utká v celostátním kole. Z něj pak vzejde české reprezentační družstvo, které změří síly v mezinárodní konkurenci. Ta se tentokrát sjede na jihu Afriky.

„Pevně doufáme, že se jich od nás tentokrát do celostátního kola dostane víc, máme tady moc šikovné soutěžící. Jeden z nich loni jako student prvního ročníku gymnázia přeskočil dvě kategorie a postoupil až na středoevropskou olympiádu,“ prozradil Calábek. „Zeptejte se za dva měsíce,“ dodal s úsměvem.

Systematická péče o talenty se vyplácí

Olomoucká katedra algebry a geometrie o mladé talenty pečuje dlouhodobě a systematicky. „S nadanými dětmi pracujeme už několik let, připravujeme pro ně semináře, přednášky, mnozí z letošních soutěžících prošli našima rukama. Některé z nich jsme vytáhli už jako deváťáky základních škol,“ uvedl Calábek.

V současné době je podle něj nadějná zejména skupina studentů z přerovského gymnázia. „Tamní vedení klade na práci s talentovanými dětmi velký důraz. Hodně záleží na lidech, kteří na konkrétních středních školách učí,“ zdůraznil Calábek.

Krajských soutěží v obou kategoriích se zúčastnilo téměř dvacet vítězů školních kol z gymnázií a středních škol Olomoucka. Celorepubliková kola se uskuteční na konci března v Ostravě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.