Marek Jukl povede senát přírodovědecké fakulty i v příštích třech letech

Nové vedení akademického senátu přírodovědecké fakulty (zleva): Martin Schlossarek, Marek Jukl a Marek Šebela.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 22. května 2014, 07:25 - Text: Velena Mazochová

Akademický senát přírodovědecké fakulty potvrdil ve svém čele Marka Jukla, který stál v jeho čele i v předchozím funkčním období. Na postech místopředsedů jej podpoří Marek Šebela a Martin Schlossarek. Rozhodli o tom senátoři, kteří se včera sešli v novém složení na svém prvním zasedání.

Pro Marka Jukla jako jediného kandidáta hlasovalo celkem sedmnáct z osmnácti přítomných senátorů. Staronový předseda přijal kandidaturu jako příležitost navázat na své předchozí působení v čele senátu. „Pokud to alespoň trochu jde, měl by člověk pokračovat v tom, co začal,“ uvedl pro Žurnál Jukl.

K jeho koníčkům patří legislativa, aktivně se proto chce podílet zejména na novelizaci fakultních předpisů. „Ty je potřeba čas od času upravovat, protože poměry se de facto mění a je nutné, aby se i de iure odrazily v předpisech,“ dodal Jukl.

Docent katedry algebry a geometrie povede senátory přírodovědecké fakulty už potřetí. Předsedou jej zvolil už předchozí senát a ve stejné funkci působil i v druhé polovině funkčního období z let 2008–2011. Tehdy ve funkci vystřídal Irenu Smolovou, která přecházela na post proděkanky.

Volby místopředsedů a členů komisí 

Prvním místopředsedou zvolili akademici profesora katedry biochemie Marka Šebelu, který porazil svou protikandidátku, docentku katedry geografie, Irenu Smolovou rozdílem pěti hlasů. Naopak posluchač Mezinárodních rozvojových studií Martin Schlossarek získal post druhého místopředsedy jednomyslnou volbou všech šesti přítomných studentských senátorů. 

Nový akademický senát zvolil také členy legislativní komise, která bude pracovat ve složení Kateřina Procházková, Vojtěch Nezval, Marek Šebela a Marek Jukl jako předseda. Na složení ekonomické komise se senát shodl až po opakovaných volbách, z nichž nakonec vítězně vzešli Tomáš Opatrný, Tomáš Fürst, Petr Ilík, Martin Schlossarek a Irena Smolová, která se ujme předsednické funkce. 

Čerstvě zvoleného předsedu senátu průběh ustavení ekonomické komise překvapil. „Snad to nebude předzvěstí toho, že by se vytvořily skupiny, které by se nechtěly dohodnout. Vedlo by to k tomu, že by se pak senát nedokázal usnášet na důležitých věcech, jako je rozpočet nebo vnitřní předpisy. Byl bych rád, aby byl senát konsensuální,“ poznamenal pro Žurnál Jukl.

Blízká budoucnost i minulost

K prvním úkolům nového senátu bude patřit projednání připravovaných legislativních změn, které se chystá předložit děkan Ivo Frébort. Týkat se budou především změny statutu fakulty, směrnice k novému způsobu udělování cen děkana a ke studijnímu a zkušebnímu řádu. 

V diskusi reagovali senátoři na usnesení, které na svém posledním zasedání přijal předchozí akademický senát k agitaci a její etice při dubnových senátních volbách. Noví senátoři v souvislosti s požadavkem svých předchůdců potvrdili, že se budou zabývat otázkou zákazu agitace v místě senátních voleb a jeho bezprostředním okolí.

Příští zasedání akademického senátu přírodovědecké fakulty je plánováno na 18. června od 14 hodin v zasedací místnosti děkanátu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.