Malým vysokoškolákům učarovala chemická kouzla

Hrnečku, dost. Jana Prášilová se snaží usměrnit sloní zubní pastu.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 17. dubna 2014, 15:42 - Text: Martin Višňa

Se sklenicí octa, špetkou sody a trochou rozinek že se nedá dělat žádná věda? Po včerejší přednášce na přírodovědecké fakultě dokážou studenti Dětské univerzity toto tvrzení hravě vyvrátit.

Na jedno odpoledne se totiž děti staly malými chemiky a za asistence dospělých kolegů z katedry analytické chemie si vyzkoušely zasadit kouzelnou zahrádku, měření pH nebo „roztančit“ rozinky za pomoci sody a octa.

Ještě předtím ale vyslechly krátkou přednášku Pavlíny Baizové a Jany Prášilové o chemii a jejím historickém vývoji, kterou lektorky doprovodily dalšími pokusy. Malé vysokoškoláky například nadchly výrobou sloní zubní pasty nebo nehořlavým kapesníkem. U dřívějších posluchačů oblíbeného faraonova hada se ovšem „probudit“ kvůli klimatizaci nepodařilo, připravená směs zkrátka hořet nezačala.

To ovšem nic nezměnilo na nadšení Jolany Knillové. „Tato přednáška se mi líbila nejvíc ze všech, které jsme tu zatím měli. Chemie mě baví, pokusy děláme doma s mladším bráchou, máme takovou knížku s návody. Už se nemůžu dočkat, až budeme mít chemii i ve škole,“ prozradila čtvrťačka.

Malé vysokoškoláky čeká na Dětské univerzitě už pouze jediné středeční odpoledne. To stráví na fakultě tělesné kultury v Neředíně, kde se dozví něco málo o výzkumu lidské chůze a především si zasoutěží na připravených sportovně‑zážitkových stanovištích.



Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.