Lindner nabídl pohled do nitra chemie

Wolfgang Lindner během přednášky.
Foto: Pavel Konečný
pátek 14. února 2014, 14:07 - Text: Martina Šaradínová

Chemik světového formátu, profesor Wolfgang Lindner z Vídeňské univerzity, vystoupil dnes na přírodovědecké fakultě v rámci přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který pořádá Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Za významný přínos na poli analytické chemie obdržel vědec pamětní medaili Univerzity Palackého.

Přednáškový cyklus nesoucí jméno prvního řádného předsedy Akademie věd ČR a zakladatele a prvního předsedy Učené společnosti ČR Rudolfa Zahradníka od loňského roku hostí mezinárodně uznávané vědce zejména z oblasti nanotechnologií, optiky, analytické, anorganické a fyzikální chemie. „V oblasti analytické chemie padla volba na profesora Lindnera v souvislosti s jeho velkým přínosem v oblasti separačních technik, které jsou aplikovatelné v celé řadě oblastí od farmacie, biotechnologií i medicíny,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Olomoučtí odborníci navíc s uznávaným chemikem dlouhodobě spolupracují. To připomněl i Lindner v úvodu své přednášky, v níž představil komplexní pohled na využití iontoměničové chromatografie pro potřeby chirální separace látek.

„Přednáška byla opřená o obrovský odborný záběr a zkušenost pana profesora se separacemi. Je schopný formulovat velmi silné obecné závěry a jde od separační vědy až do nitra chemie i hmoty. Závěry, k nimž dospívá, přesahují rámec separační vědy. Může se z toho poučit široké spektrum vědců v přírodních vědách,“ ocenil vystoupení Petr Bednář z katedry analytické chemie a RCPTM.

Lindnera na akademické půdě uvítal i rektor Jaroslav Miller, který mu předal pamětní medaili. „Návštěvy takto významných osobností jsou pro nás zcela kruciální věc. Jednak je to známka prestiže univerzity. Pokud k nám přijíždějí vědci nobelovského formátu, což profesor Lindner je, je univerzita v jejich vnímání institucí vědeckou a těšící se velké reputaci. Dalším přínosem je vynikající propagace univerzity,“ domnívá se Miller.

Přednáškou vyvrcholil program konference Pokroky v chromatografii a elektroforéze & Chiranal 2014, jež se na přírodovědecké fakultě konala od pondělí. Zúčastnilo se jí na 140 odborníků z tuzemska i zahraničí, přítomní si vyslechli přes 30 přednášek a více než dvojnásobné množství posterových sdělení. Sympozium je podle pořadatelů místem pro výměnu informací mezi zástupci akademické sféry, chemické praxe i společností zabývajících se vývojem a výrobou v oblasti separačních technik.

„Konference se vydařila po všech stránkách. V řadě příspěvků zazněly zcela nové informace z oblasti chromatografie i elektroforézy,“ uvedl Bednář. Vědci neopomenuli ani téma nanočástic či problematiku miniaturizace separačních zařízení.

Konference se v Olomouci koná jednou za dva roky, další se uskuteční v červnu 2016.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.