Letošní mistr Asie v praktické střelbě je z přírodovědecké fakulty

Josef Rakušan při střelbě.
Ilustrační foto: czub.cz
úterý 24. listopadu 2015, 07:00 - Text: Martina Šaradínová

Střelec České zbrojovky Josef Rakušan je profesí elektrikář a pracuje ve Správě budov v areálu přírodovědecké fakulty v Holici. Po práci ale obvykle vyráží na trénink a „piluje“ rychlost, přesnost a zlepšuje fyzickou kondici. K řadě dřívějších úspěchů v ne příliš známé sportovní disciplíně – praktické střelbě – přidal nedávno další. Na Mistrovství Asie v Malajsii získal v divizi standard zlatou medaili.

„Není to můj největší úspěch, ale je jedním z těch, kterých si velmi cením. Podmínky byly vzhledem k tamnímu klimatu dost těžké, museli jsme se vyrovnat s vysokou teplotou i vlhkostí. Závod byl obtížný, ale moc pěkně postavený,“ shrnul Rakušan své dojmy ze závodu IPSC Far East Asia Handgun Championship.

Praktická střelba je disciplína, při níž závodník musí zvládnout různé situace a při střelbě na terče prokázat nejen přesnost, ale i rychlost a sílu. „Každý závod je unikátní, nikdy se neopakuje. Člověk může natrénovat některé části, ale nikdy neví, jak závod bude vypadat. Naším úkolem je co nejrychleji nastřílet co nejvíce bodů,“ uvedl český reprezentant, který patří do týmu České zbrojovky v Uherském Brodě. Při závodech musí závodníci prokázat pevné nervy a vyrovnat se s nečekanými situacemi. Výjimkou nejsou pohyblivé terče, nestandardní střelecké polohy nebo střelba za pohybu.

Dnes čtyřicetiletý závodník začal se střelbou zhruba v deseti letech. Tehdy ho otec zlákal pro sportovní střelu, u níž vydržel asi deset let. Dvojnásobně dlouhou dobu se už věnuje praktické střelbě. V roce 2007 se stal mistrem Evropy, o pět let později získal v Maďarsku titul mistra světa v týmové střelbě brokovnici.

„Skloubit zaměstnání a tréninky není jednoduché. Jednou týdně jezdím na střelnici, jinak trénuji třikrát týdne individuálně fyzickou přípravu. Člověk si taky musí předem naplánovat závody. Je pravda, že díky střelbě jsem už projel skoro celý svět,“ vysvětlil Rakušan, který střílí primárně z pistole. Ročně vystřílí až 18 tisíc nábojů.

Praktická střelba v sobě spojuje prvky sportu a použití zbraní v reálných situacích, ať už v policejní praxi či při sebeobraně jednotlivce. Tento druh sportovní střelby je rozšířen v asi 50 zemích světa, má své mistrovství světa i Evropy. Kořeny této střelby jsou v USA v 70. letech. Jejím smyslem je co největší napodobení reálně možné situace - střeleckého střetnutí. Dává maximální volnost střelci v tom, jak bude tuto situaci řešit, omezuje jej pouze tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.