Letní školu rozvojové spolupráce prolne téma uprchlíků

Během úvodní přednášky vystoupil i nezávislý konzultant Josef Fukan.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 7. září 2015, 12:28 - Text: Martina Šaradínová

Ještě naléhavější než v minulosti se vzhledem k aktuálnímu světovému dění stala témata letošní Letní školy rozvojové spolupráce, která se již poosmnácté koná na přírodovědecké fakultě. Sjelo se na ni přes 80 účastníků, kteří až do pátku budou diskutovat o otázkách rozvojové spolupráce i humanitární pomoci.

Konferenci dnes, stejně jako před rokem, zahájil rektor Jaroslav Miller. „Vloni jsem si tu uvědomil, jak je tato letní škola důležitá pro katedru, univerzitu i tuto zemi. Letos se nacházíme v poněkud jiné situaci. Letní počasí nám dokázalo, že se klimatické změny dějí, a vedle toho čelí Evropa velké humanitární krizi. V tomto světle Letní škola rozvojové spolupráce nabyla ještě větší důležitosti než dříve a já jsem hrdý, že se zde koná,“ řekl účastníkům rektor.

Jeho slova potvrdil i vedoucí pořádající Katedry rozvojových studií Pavel Nováček. „Ať chceme, nebo ne, letošním ročníkem bude téma migrace velmi prolínat. I když program se chystal od minulého podzimu a intenzivně od jara, kdy se krize teprve rozbíhala. Nikdo asi netušil, že to bude taková vlna,“ uvedl Nováček, který se spolu s nezávislým konzultantem Josefem Fukanem postaral o úvodní přednášku o megatrendech, které ovlivní život našich dětí.

„Migrace sama o sobě je velmi pozitivním prvkem, negativním prvkem jsou ale neplánovaní utečenci. Dokumentují skutečnost, že společnost něco nezvládla vyřešit. Já osobně vidím za současnou vlnou utečenců selhání politiků, kteří ji nedokázali ani predikovat, natož jí pak preventivně předejít. A vidím za tím i selhání rozvojové pomoci," uvedl Fukan, který jako možné řešení vidí vytvoření bezpečných zón uvnitř států, z nichž lidé utíkají.

Na letní škole se bude také hovořit například o zahraniční rozvojové spolupráci České republiky, krizi na Ukrajině, o Blízkém východě či zemětřesení v Nepálu. Uskuteční se i praktické workshopy. „Snažili jsme se obsáhnout jak témata rozvojové spolupráce, tak humanitární pomoci. Aby byly obě oblasti vyvážené. Máme ale i zástupce ze soukromého sektoru a Armády České republiky,“ objasnila koordinátorka letní školy Pavla Vítová.

První přednášky si již vyslechla Jana Římanová z Prahy. „Jsem tady poprvé. Sama už mám dostudováno, a to orální historii a soudobé dějiny. Nejspíš se hned do dalšího studia pouštět nebudu, ale rozvojová spolupráce mne zajímá, tak jsem do problematiky chtěla nakouknout. Věřím, že si tak doplním znalosti,“ uvedla Římanová.

Smyslem letní školy je propagovat ideu rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. Dalším přínosem je to, že mladí lidé, kteří se chtějí do rozvojové pomoci zapojit, o ní na letní škole získají potřebné informace. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.