Krásná a plná emocí, i taková může být matematika

Repro:Žurnál UP
pondělí 24. března 2014, 08:44 - Text: Milada Hronová

Matematika je podle Jaroslava Nešetřila věda o myšlení a návod k žití. Mezinárodně uznávaný odborník se o tom pokusí přesvědčit veřejnost v chystaném Science Café v přednášce Moderní matematika – proč?

 „V matematice je více emocí, krásy a estetiky, než si myslíte,“ řekl mezinárodně uznávaný odborník Jaroslav Nešetřil v pořadu Hyde Park Civilizace.

Během olomouckého zamyšlení nad rolí matematiky a její (ne)užitečností v současném světě zazní v Science Café i několik příkladů současného vývoje matematiky ve snaze vystihnout hlavní rysy a směry vývoje poslední doby.

Jaroslav Nešetřil je profesorem na Katedře aplikované matematiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, zároveň i zakladatelem jejího Centra diskrétní matematiky a ředitel Institutu teoretické informatiky. Napsal stovky vědeckých článků, má za sebou hostování na prestižních zahraničních univerzitách i působení v pozici konzultanta amerického Microsoftu a Bellových laboratoří. V roce 2010 obdržel od prezidenta republiky medaili Za zásluhy v oblasti vědy.

Science Café se uskuteční v úterý 25. března od 18:00 v Té & Café Kratochvíle.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.