Kosmický robot z Olomouce skončil stříbrný

Olomoučtí gymnazisté se svým robotem na soutěži.
Foto: Petra Koluchová
pondělí 21. října 2013, 08:17 - Text: Martina Šaradínová

Druhé místo si z mezinárodní robotické soutěže, kterou vyhlašuje Evropská kosmická agentura, přivezlo ve čtvrtek z nizozemského Noordwijku osm studentů olomouckého Gymnázia Hejčín. Na cestě k úspěchu jim výraznou měrou pomohli i pracovníci katedry experimentální fyziky přírodovědecké fakulty.

Úkolem soutěžících z celého světa bylo postavit robota, který přemísťuje náklad uvnitř modelu vesmírné stanice ISS. Týmy mohly roboty stavět ze stavebnic dostupných v obchodech, vlastních součástek či recyklovaných starých dílů. Celkem se klání zúčastnilo dvacet týmů, do finále jich postoupilo sedm. Olomoučtí studenti byli jediní čeští zástupci ve finále, konkurenční týmy pocházely zejména z technických škol.

„Byla to pro nás velká zkušenost. Naučili jsme se pracovat v týmu, hledat partnery pro spolupráci i sponzory. Museli jsme zvládnout řadu mechanických dovedností,“ uvedl mluvčí úspěšného týmu studentů Martin Opatrný.

Propojení vysoké a střední školy v praxi

Významným pomocníkem byli studentům odborníci z přírodovědecké fakulty. „Kluci v naší laboratoři zpracovávali veškeré elektronické komponenty, které na výrobek potřebovali. Zabývali se programováním a výrobou elektrotechniky,“ vysvětlil Michal Dudka z katedry experimentální fyziky.

Výrobě robota věnovali gymnazisti několik měsíců, práce jim zabrala i velkou část letních prázdnin. V samotné laboratoři strávili zhruba čtyři týdny a jejich práce přesáhla rámec středoškolského učiva fyziky. „Měli za úkol zkonstruovat ovládání motoru, takže se učili, jak se v praxi ovládají motory. Dále museli naprogramovat řídicí jednotku, takže programovali mikroprocesorové aplikace, se kterými se lze setkat v praxi, ale na středních školách se neučí. Je to poměrně specializovaná činnost,“ doplnil Dudka.

Stříbrné české ručičky

Při přípravě robota podle Opatrného zvítězila česká šikovnost a umění improvizovat. Od původního záměru využít stavebnice Lego či Merkur totiž nakonec přešli k výrobě vlastních komponentů. „Součástky jsme si vyráběli sami v dílně. Použili jsme hliníkové profily, polykarbonátovou desku, jako jediní i dřevo a recyklované součástky, například motor s převodovkou ze staré tiskárny a kolečka z kancelářské židle,“ prozradil Opatrný.

K účasti v soutěži přiměl studenty různých ročníků učitel fyziky Jiří Kvapil. „V centru Evropské kosmické agentury jsem byl v minulosti na učitelském programu, proto jsem jeho aktivity sledoval. Studenti se zpočátku netvářili moc nadšeně, ale pak se do práce pustili s vervou. Díky pomoci přírodovědecké fakulty mohli v projektu setrvat, protože soutěž je opravdu náročná,“ řekl Kvapil. Ocenil, že studenti zvládli všechny fáze projektu od samotného nápadu až po „rozhýbání“ robota.

Odměnou jim bylo nejen druhé místo, ale i návštěva centra Evropské kosmické agentury. Vedli také videorozhovor s astronautem Lucou Parmitanem, který s nimi rozmlouval z paluby mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Cílem soutěže je, aby se studenti naučili pracovat v týmu, řešit technické problémy a současně rozvíjeli svoji zvědavost a představivost.


Komentáře

Vladimír Kubák
22-10-13 09:09
Vidět, že děti našich kolegů nezahálejí. Gratulace!

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.