Konferenci fyziků zahájilo předávání cen mladým talentům

Úspěšní účastníci letošní soutěže o Cenu Milana Odehnala Bohumil Stoklasa a Martina Miková z katedry optiky v Arcibiskupském paláci.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 16. září 2014, 15:09 - Text: Velena Mazochová

Široké spektrum fyzikálních oborů – optiky, částicové fyziky, fyziky plazmatu, materiálů, nízkých teplot, magnetismu a nanotechnologií – obsáhne čtyřdenní konference, která dnes začala v Olomouci. Na slavnostním zahájení obdržel vítěz soutěže o nejlepší vědeckou práci mladých fyziků Bohumil Stoklasa Cenu Milana Odehnala.

Osmnáctý ročník konference českých a slovenských fyziků přilákal do na čtyři dny Olomouce více než stovku účastníků z Polska, Maďarska, Francie, Česka a Slovenska.

Prestižní setkání

Volba Olomouce jako místa prestižního odborného setkání je podle prorektora Miroslava Mašláně dokladem renomé, které mají olomoučtí fyzikové v tuzemsku i v zahraničí. „Zejména hosté z Evropy potvrzují váhu, kterou tato disciplína na Univerzitě Palackého má,“ zdůraznil Mašláň. Sám chce absolvovat asi sedmdesát procent přednášek konference.

Výraznou mezinárodní účast letošního ročníku potvrzuje podle předsedy organizačního výboru Libora Machaly z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů především dvanáct renomovaných odborníků, kteří se ujmou plenárních přednášek. Patří mezi ně i vedoucí Institute of Theoretical Physics Eötvös Loránd University z Budapešti Sándor Katz nebo předseda European Physical Society John Dudley z francouzské University of Franche-Comté v Besançonu.

Hostitelskou univerzitu budou na odborném fóru reprezentovat ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil a Jan Soubusta ze Společné laboratoře Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a Univerzity Palackého.

Úspěch olomouckých optiků

Prvenství v soutěži o Cenu Milana Odehnala, kterou ve dvouletých intervalech vypisuje Česká fyzikální společnost, vynesl doktorandovi katedry optiky Bohumilu Stoklasovi soubor prací zaměřených na tomografické metody v moderní optice. „Jde o práce publikované ve vědeckých časopisech, v nichž jsem se věnoval zdokonalování existujících principů tomografických metod. Zároveň je to téma mé dizertace,“ objasnil Stoklasa.

Zisk ceny pro něj představuje povzbuzení do další vědecké práce. „Znamená to pro mne, že pokud se tématu budu věnovat i nadále, a to budu, jeví se jako perspektivní oblast pro další bádání,“ uvedl Stoklasa, který nedávno úspěšně uzavřel doktorská studia.

Vysoká odborná úroveň letošních 17 soutěžních prací mladých vědeckých pracovníků z českých vysokých škol a pracovišť Akademie věd přiměla porotu k udělení dvou druhých a tří třetích cen. Jednu z nich získala další doktorandka katedry optiky Martina Miková za studii o kvantovém zpracování informace. Mezi držiteli čtyř čestných uznání byl také její kolega Ivo Straka, který svou studii věnoval generaci neklasických stavů světla.

Konferenci již tradičně pořádají Česká fyzikální společnost a Slovenská fyzikální společnost, v letošním roce se jí účastní také zástupci European Physical Society a partnerských společností z Maďarska a Polska – Eötvös Loránd Fizikai Társulat a Polskie Towarzystwo Fizyczne. Po dnešním zahajovacím programu se její dění přesune do prostor přírodovědecké fakulty, kde potrvá do pátku 19. září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.