Konference představuje možnosti, jak může matematika prospět ekonomice

První přednášku na konferenci pronesl Jaroslav Ramík, který patří v oboru ke světové špičce.
Foto: Martina Šaradínová
středa 10. září 2014, 11:08 - Text: Martina Šaradínová

Mezinárodní konference Mathematical Methods in Economics zavítala poprvé do Olomouce. Na přírodovědecké fakultě se budou její účastníci až do pátku zabývat matematickými modely pro ekonomickou praxi.

Hlavním organizátorem 32. ročníku konference je Česká společnost pro operační výzkum ve spolupráci se zdejší přírodovědeckou fakultou. Operační výzkum v širším pojetí zahrnuje všechny matematické nástroje, které mohou najít uplatnění v ekonomii. K tématům konference proto patří například kvantitativní metody řízení, vícekriteriální rozhodování či finanční modelování.

Přijeli hosté zvučných jmen

„Jelikož na naší katedře pracuje tým, který se věnuje fuzzy metodám vícekriteriálního hodnocení a rozhodování, zaměřili jsme letošní konferenci do této oblasti. Hlavními přednášejícími proto jsou Jaroslav Ramík ze Slezské univerzity v Opavě a Michele Fedrizzi z univerzity v Trentu. Oba patří v tomto oboru ke světovým špičkám,“ uvedla hlavní organizátorka konference Jana Talašová z katedry matematické analýzy a aplikací matematiky, která je současně viceprezidentkou České společnosti pro operační výzkum. Právě tato skutečnost spolu s výsledky práce olomouckých expertů byly důvody, proč významná konference zamířila na Univerzitu Palackého.

Podle profesora Ramíka se matematika v ekonomických disciplínách uplatňuje čím dál více. Je to možné vysledovat i v odborných ekonomických časopisech. „Zatímco dříve se v nich nacházely články, které používaly matematiku jen zřídka, dnes je trend opačný. Dopad matematických aplikací využívaných v ekonomii na běžný život je ale spíše zprostředkovaný, zejména přes softwarové nástroje. Například dnes máme každý v notebooku Excel a jeho součástí je spousta matematiky, která vznikla právě jako aplikovaná matematika v oblasti ekonomických disciplín,“ řekl Ramík.

Operační výzkum vytváří nástroje po kvalitní rozhodování

Operační výzkum se v současné době vedle klasických témat, k nimž patří třeba síťová analýza, modely zásob či modely hromadné obsluhy, významně zaměřuje na matematické modely pro podporu rozhodování. Matematika tak může pomáhat všude tam, kde je potřeba podložené rozhodování expertů. Na toto téma zazní na konferenci řada přednášek. „Budeme prezentovat vlastní softwarový nástroj FuzzME, který také spadá do této oblasti. Další velkou skupinu tvoří přednášky o modelech hodnocení efektivnosti či z oblasti financí,“ doplnila Talašová.

Na konferenci se přihlásilo 220 účastníků z tuzemska i zahraničí. Její součástí je i soutěž doktorandských příspěvků o cenu České společnosti pro operační výzkum. Přihlásilo se do ní několik desítek zájemců, experti vybrali šest finalistů. Vítězové budou vyhlášeni ve čtvrtek večer.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.