Khanova škola zve na překladatelský maraton

Ilustrační foto: Olga Ryparová
neděle 25. října 2015, 07:09 - Text: Martina Šaradínová

Roli překladatelů si mohou v sobotu 31. října při Překladatelském maratonu Khanovy školy zkusit všichni, kteří umí anglicky a chtějí pomoci zpřístupnit výuková videa této organizace českým dětem či třeba studentům. Přírodovědecká fakulta maraton hostí již třetím rokem.


Cílem Khanovy školy je zpřístupnit kvalitní výuková videa i českému publiku, a to všem věkovým kategoriím. Během poslední říjnové soboty se pokusíme přeložit co nejvíce videí z amerického serveru do češtiny. Zatímco jinak jsme v kontaktu jen přes internet, při maratonu se můžeme setkat osobně. Chceme také motivovat nové zájemce,“ uvedla studentka biochemie Olga Ryparová, která je iniciátorkou maratonu na přírodovědecké fakultě. Pořádá ho v rámci projektu Hýčkejte svou alma mater, v němž vedení fakulty podporuje nápady na zviditelnění fakulty či například popularizaci oboru.

Na maratonu, který se uskuteční od 9:00 do 16:00, se ale nebudou překládat jen výuková videa z přírodovědné oblasti, ale i humanitních věd či například ekonomie. „Každý si určitě přijde na své. Výukové programy se týkají celé řady oborů a jsou určeny pro různé věkové skupiny, od žáků základních škol až po univerzitní studenty,“ doplnila Ryparová. Podle ní je potřebná komunikační znalost angličtiny, s překladatelskými oříšky pomohou zkušenější kolegové. Každý překlad navíc prochází korekturou odborníka z daného oboru.

Pro účastníky bude zajištěn oběd a občerstvení během dne. V předchozích ročnících se přihlásilo zhruba 60 překladatelů, letos se jich zatím nahlásilo asi 80. Bližší informace najdete ZDE

Khan Academy je nezisková organizace zaměřená na vzdělávání. V roce 2006 ji založil Američan Salman Khan, absolvent MIT a Harvardu. Krédem školy je poskytovat vysoce kvalitní vzdělání komukoli a kdekoli. Internetová stránka projektu obsahuje více než 6 200 výukových videí uložených na YouTube, a to z matematiky, fyziky, chemie, historie, zdravotnictví a lékařství, finančnictví, ekonomie, biologie či astronomie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.