Jarní škola informatiků: pětidenní setkání s experty napříč světem

První přednášky se ujala Ingrid Rewitzky z jihoafrické University Stellenbosch.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 7. dubna 2014, 13:53 - Text: Velena Mazochová

Pro studenty se zájmem o vědu a výzkum ve zpracování informací, je určena jarní škola katedry informatiky, která byla dnes zahájena na přírodovědecké fakultě. V následujících pěti dnech čeká čtyřicítku účastníků série přednášek významných odborníků z vědeckých pracovišť Evropy, Spojených států a Jižní Afriky.

„V sérii tutoriálových přednášek uznávaných expertů z oboru informatiky a neurčitosti a prezentace aktuálního výzkumu v této oblasti se představí například italský matematik a informatik Antonio Di Nola z University of Salerno, španělský logik Francesc Esteva nebo Vladik Kreinovich z University of Texas,“ nastínil účast řečníků Jan Outrata z pořádající katedry.

K hlavním okruhům témat patří decision making – rozhodování na základě neurčitých dat. „Jde o tabulkovou formu dat, jakou lidé znají z databází. Představuje určité objekty popsané konkrétními atributy, z nichž jeden je považován za klasifikační – objektu je přiřazena nějaká třída, do které spadá. A je potřeba rozhodnout, do které třídy spadají na základě předchozích dat nové objekty,“ přiblížil stěžejní námět přednášek Outrata.

Příkladem pro využití těchto postupů je podle něj databáze pacientů v nemocnici. „Na jejím základě lze vytvořit rozhodovací model. Když do nemocnice nastoupí noví pacienti, jejichž atributy budou například symptomy, je možné na jejich základě určit, do které kategorie indikovaných nemocí spadají,“ objasnil Outrata.

Jarní škola SSIU 2014: Int. Spring School "Information and Uncertainty" je propojena s workshopem WIUI 2014: Int. Workshop "Information, Uncertainty, and Imprecision" a prezentací studentských posterů. Kromě olomouckých účastníků přilákal atraktivní program doktorandy a mladé vědce z univerzit v Brně, Ostravě či Liberci.

Setkání mladé vědecké generace probíhá v Olomouci už potřetí a s ohledem na končící rámcový projekt MCIN: Mezinárodní centrum pro informaci a neurčitost i naposled. Celkem uspořádala katedra informatiky v uplynulém období tři letní či jarní školy. Další organizovala katedra optiky, která na projektu spolupracuje.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.