Jan Andres obdržel zlatou medaili

Jan Andres (uprostřed) s rektorem Miroslavem Mašláněm a děkanem Jurajem Ševčíkem (vpravo).
Foto: Pavel Konečný
pátek 17. ledna 2014, 11:39 - Text: Pavel Konečný

 Zlatou medaili Univerzity Palackého dnes převzal z rukou rektora Miroslava Mašláně profesor Jan Andres. Děkan přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík mu k ní přidal i hlavolam z Pevnosti poznání.

„Je to pro mě pocta, vážím si toho, vzal jsem si nejlepší oblek a novou kravatu,“ poznamenal v neformální atmosféře Andres a zároveň upozornil, že nežertuje. Je to jeho druhá univerzitní medaile, tu předchozí stříbrnou dostal před deseti lety k padesátinám.

Jan Andres spojil svůj život s Univerzitou Palackého, jejímž je absolventem z roku 1978. „Kromě krátkého období, kdy jsem byl odborně školen v Brně,“ podotkl dnešní vedoucí katedry matematické analýzy a aplikací matematiky. Profesuru získal v roce 1998 za diferenciální rovnice a dynamické systémy. Byl hostujícím profesorem na amerických univerzitách v Miami a Marylandu, ale i na dvaceti univerzitách v Evropě a je členem Vědecké rady Univerzity Palackého.

„Chtěl bych ti poděkovat za všechno, co jsi pro univerzitu vykonal, a věřím, že ještě vykonáš,“ řekl oceněnému profesorovi rektor, který byl v jednom životním období spolu s ním proděkanem přírodovědecké fakulty. Andres oběma nadřízeným poděkoval za spolupráci nejen z osobních důvodů. „Díky vám se mohl také rozvíjet můj obor,“ poznamenal.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.