Jak se fotí kolibříci? Prozradí přední fotograf Ondřej Prosický

Kolibřík ryšavoocasý.
Foto: Ondřej Prosický
neděle 29. listopadu 2015, 12:05 - Text: Martina Šaradínová

Jeden z nejvýznamnějších českých fotografů přírody Ondřej Prosický se představí na přírodovědecké fakultě. Svoji přednášku, která se uskuteční 2. prosince v aule od 15:45, zaměří na život a fotografování kolibříků. Vítáni jsou nejen členové akademické obce, ale i veřejnost.

„Těmto nádherným klenotům se věnuji ve svém projektu od roku 2005 a za tu dobu jsem se o nich snad něco naučil. Na přednášce se budu věnovat jak počátkům mého poznávání, detailům jejich chování i popisu, co obnáší příprava cest za kolibříky. Nepochybuji, že během přednášky bude prostor odtajnit něco o jejich fotografování,“ řekl Prosický. Přislíbil, že premiéru bude mít i několik prvních fotografií kolibříků z Kolumbie.

Podle něj není v ptačí říši žádný obdobný druh, který by byl podobným unikátem s tolika charakteristickými rysy jako kolibříci. Tito zástupci řádu svišťouni jsou obdivováni pro své letecké výkony, třpytivé opeření a drobné tělo. Často nejsou o mnoho větší než čmeláci. Neuvěřitelná je i variabilita délky a tvaru zobáku, kterým nasávají sladký nektar z tropických rostlin hýřících všemi barvami.

Přednáška je součástí seminářů katedry zoologie. „Ondřej Prosický je vynikající a velmi respektovaný fotograf přírody. U nás bude přednášet poprvé,“ uvedl za organizátory Tomáš Grim z katedry zoologie. 

Ondřej Prosický studoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a na Vysoké škole báňské v Ostravě. Zaměřuje se na fotografování divoké přírody, zachycuje chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Má za sebou tři desítky autorských výstav a k jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. V roce 2011 mu udělila Evropská federace profesionálních fotografů titul QEP (Qualified European Photographer). Nejnovějším oceněním je jedna z hlavních cen soutěže Czech Press Photo. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.