Jak bydlet s netopýry a rorýsy

Evžen Tošenovský představuje náhradní úkryty pro netopýry a rorýsy.
Foto: Velena Mazochová
neděle 9. února 2014, 09:05 - Text: Velena Mazochová

Ochraně netopýrů a chráněných druhů ptáků při stavebních úpravách budov byl věnován seminář, který pro odbornou veřejnost připravila minulý týden katedra zoologie. Zájemci se mohou ještě stále přihlásit na jeho opakování, které je připraveno na úterý.

Netopýři a řada druhů ptáků patří podle zákona o ochraně přírody a krajiny mezi zvláště chráněné živočichy a ochraně podléhají i jejich hnízdiště a úkryty v lidských stavbách. Seminář seznamuje se správnými postupy při stavebních úpravách a projektování nových staveb, které zamezí ohrožení živočichů i střetu stavebníka se zákonem. Informace se týkaly také technických řešení, která brání kolizi ptáků s prosklenými plochami.

„Seminář je zaměřen na ohrožené druhy netopýrů a rorýsů, kteří se naučili využívat lidských staveb, když jejich původní útočiště v přírodě postupně zanikla. Mají v nich úkryty, hnízdí a vyvádějí mláďata. Zvláště rorýs je ukázkový druh přímo vázaný na člověka a přítomnost jeho staveb, panelák je pro něj umělou skálou,“ uvedl Evžen Tošenovský z katedry zoologie.

Přítomnost ptáků a netopýrů v budovách nemusí podle Tošenovského jejich majitelé ani zaznamenat. Problém nastává v okamžiku, kdy se dům začne zateplovat či jinak upravovat. „Proces lidské obnovy je daleko rychlejší než v přírodě. Tam by ptáci měli čas se postupně přemístit jinam, panelák je ale zateplený během dvou tří měsíců a ten úkryt zaniká kompletně,“ zdůraznil Tošenovský.

Obsahovou součástí semináře jsou i konkrétní řešení, která lze využít přímo na stavbách či v průběhu jejich úprav. „Jde o to, aby zůstal původní úkryt zachován a ptáci jej mohli využívat i po rekonstrukci. V případě rorýsů například může stačit, aby ventilační otvory, které využívá, nebyly překryty mřížkou,“ popsal zoolog.

Další možností je instalace náhradních úkrytů a speciálních hnízdních budek. Dají se zabudovat přímo do stěn, zapouštět do zateplení nebo zavěsit na zeď. „Několik jsme jich umístili i na budovu na třídě 17. listopadu, ve které sídlí katedra zoologie,“ připomněl Tošenovský.

Repríza čtvrtečního semináře je připravena na úterý 11. února opět v prostorách katedry zoologie. Kromě Tošenovského se svými přednáškami znovu vystoupí také Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické a Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. Zájemci se mohou ještě stále přihlásit ZDE.

Odborné přednášky jsou určeny projektantům, stavebním firmám, bytovým družstvům, pracovníkům veřejné správy a ochrany přírody i všem ostatním zájemcům o tuto problematiku. Semináře se konají v rámci projektu Pod jednou střechou z Programu švýcarsko-české spolupráce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.