Informatici na letní škole pronikají do teorie kategorií

Ústřední postavou letní školy informatiků je profesor Jiří Adámek.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 15. září 2015, 08:17 - Text: Martina Šaradínová

Především na teorie kategorií je letos upřena pozornost účastníků SSWLIU 2015: Summer School and Workshop Logic, Information and Uncertainty, která v pondělí začala na katedře informatiky přírodovědecké fakulty. O přednášky zaměřené na tuto oblast matematiky, jež má aplikace i v informatice, se postará Jiří Adámek z Technické univerzity Braunschweig. Vlastní vědecké aktivity představí i doktorandi katedry.

„Teorii kategorií se na katedře zatím příliš nevěnujeme, na přednáškách ji teprve objevujeme. Jedná se o odvětví matematiky, které se zabývá zkoumáním samotných matematických struktur a vztahů mezi nimi,“ uvedl jeden z pořadatelů letní školy Jan Outrata.

Profesor Adámek problematiku teorie kategorií objasní během série deseti přednášek. „Mým cílem je přednést základy teorie kategorií tak, abych posluchače nadchnul. O to se budu snažit v devíti přednáškách. Velmi rád bych předvedl také aplikace, ale na to už mnoho času bohužel nezbude. Alespoň letmo s nimi seznámím v závěrečné přednášce,“ uvedl Adámek.  Podle něj má teorie využití v algebře, topologii, logice a v posledních zhruba 15 letech se intenzivně využívá například v kvantové informatice. Teorie byla založena v polovině 20. století, poprvé se kategorie začaly objevovat v pracích Samuela Eilenberga a Saunderse Mac Lana v letech 1942 až 1945 v souvislosti s algebraickou topologií.

Vedle přednášek profesora Adámka dostanou při workshopech prostor doktorandi katedry, kteří představí výsledky své vědecké práce. A to jak při ústních prezentacích, tak v posterové sekci. O svých závěrech budou debatovat s účastníky letní školy a workshopu, jimiž jsou nejen akademici z přírodovědecké fakulty, ale i hosté z dalších tuzemských i slovenských univerzity či z Akademie věd ČR.

„Akce je určená především studentům, zúčastnit se ale samozřejmě mohou všichni zájemci o vědu a výzkum ve všech oblastech souvisejících se zpracováním informace,“ doplnil za pořadatele Pavel Procházka.

Letní škola se koná čtvrtým rokem, letos potrvá tři dny. Uskutečňuje se v rámci udržitelnosti projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, v němž se pracovníci katedry společně s kolegy z katedry optiky věnovali tématu informace a neurčitost i na sérii seminářů a zahraničních stážích.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.