Holická menza se změnila, strávníci si vybírají jídlo sami

Mezi prvními vyzkoušel zeleninový bar děkan Ivo Frébort.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 2. února 2015, 14:02 - Text: Pavel Konečný

Nové obrazovky s jídelním lístkem v češtině a angličtině, nový box s čerstvou zeleninou a možnost vlastní kombinace jídel – to jsou novinky, které dnes spustila menza v areálu přírodovědecké fakulty v Holici. Od nového semestru se prodlouží i otevírací doba.

„Minutky se již u terminálu neobjednávají, každý si nakombinuje vlastní jídlo. Strávník si nemusí vůbec dávat klasickou přílohu, ale vybere si třeba rybu a k tomu baby karotku,“ vysvětlila Dagmar Pochylá, vedoucí úseku stravování ze Správy kolejí a menz. Změnit si přílohu dosud nebylo možné.

Novinka: zeleninový bar

Hlavní novinkou je box s čerstvě krájenou zeleninou. Každý si může nabrat a ochutit olivovým olejem nebo dresingy dle libosti. Jednotná cena za deset dekagramů činí deset korun. „Někteří strávnici již nechtěli  pouze míchané saláty, v nichž jsou zálivky s cukrem,“ objasnil ředitel Správy kolejí a menz Leoš Jurásek.

Tento krok ocenila například studentka Nikola Juračková. „Myslím, že je to super. Já jsem člověk, který nepotřebuje pořád brambory, tak jsem ráda, že nyní mám na výběr hodně zeleniny, hlavně té čerstvé,“ zdůraznila.

Mezi těmi, kdo si dnes zeleninu nabrali, byl i děkan Ivo Frébort. „Iniciovali jsme to s paní tajemnicí, protože chceme tuto jídelnu více oživit. Zatím nevíme, jak se to podaří. Myslím, že jde o to, aby nabídka ve volném výběru byla dostatečně široká a vydržela déle než jednu hodinu. A hlavně, lidé si musí na nový systém zvyknout,“ řekl děkan.

Ředitel Jurásek chystá stejnou změnu i v hlavní menze na třídě 17. listopadu. „Podmínkou ale je rekonstrukce celé varny, takže pokud se to stihne přes prázdniny, mohlo by to být k novému akademickému roku,“ uvedl. 

Podobně čeká přestavba menzu v Neředíně. Nové uspořádání bude preferovat výdej skládaných jídel.

Bufet od půl osmé do pěti

Objednávky z pěti druhů jídel nejpozději den předem zůstanou v holické menze zachovány. „Asi třetina strávníků má ráda tu jistotu,“ poznamenal Jurásek.

Nicméně od nového semestru začne fungovat v menze bufetový systém už od půl osmé ráno. Otevřeno bude do pěti hodin odpoledne. „Jen v pátek to bude pouze do půl třetí,“ podotkla Pochylá. Podle ní budou k výběru ve skládaných jídlech i v podvečer alespoň dva druhy. K tomu bude fungovat zeleninový bar a studená kuchyně.

V současné době vydává holická menza denně asi tři stovky jídel. „Máme volnou kapacitu na to, abychom uspokojili i další strávníky, kupříkladu z okolních firem,“ ujistil Jurásek.

Univerzitní menza má kolem 5500 aktivních strávníků, i když v její databázi jsou všichni studenti a zaměstnanci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.