Gymnazisté přijeli na stáž, chtěli poznat přírodovědeckou fakultu

Gymnazisté na katedře analytické chemie.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 15. ledna 2016, 13:10 - Text: Martina Šaradínová

Vysokoškolský život si na přírodovědecké fakultě v uplynulém týdnu vyzkoušeli čtyři maturanti z gymnázia ve Valašských Kloboukách. Jelikož všichni uvažují o studiu přírodovědných oborů, umožnila jim fakulta poznat během stáže některé katedry a pracoviště. Iniciativa vzešla od samotných středoškoláků.

„Inspirovala nás naše paní učitelka matematiky. O možnosti stáže se dozvěděla, protože jsme fakultní škola přírodovědecké fakulty. Byli jsme tu i na Veletrhu vědy a výzkumu, zaujala nás nová budova i zajímavé experimenty, které jsme tady mohli vidět. Protože nás všechny baví matematika, fyzika, chemie či biologie, chtěli jsme fakultu a zdejší nabídku oborů poznat více. Něco jiného je přečíst si informace na internetu a něco jiného je si to prožít,“ uvedla jediná dívka v čtyřlístku gymnazistů Kristýna Šudomová, která uvažuje o studiu biochemie, analytické chemie nebo farmacie.

Maturanti zavítali na katedry experimentální fyziky, anorganické chemie, biochemie či analytické chemie, navštívili i obě vědecká centra v Holici. „Každá katedra prezentaci pojala trochu jinak. Někteří nás seznámili s tím, o co se zajímají a co zkoumají. Někde jsme si mohli i sami něco zkusit v laboratoři. Já jsem velice spokojený. Pro mě bylo hodně zajímavé to, že jsme si mohli sami udělat některé experimenty. Olomouc je pro mě jasná volba, město mě okouzlilo,“ uvedl Pavel Cigánek.

Gymnazisté okusili i bydlení na kolejích a stravování v menze. Po večerech zbyl čas i na debaty se staršími kamarády. „Byla to zajímavá zkušenost. Na kolejích i v menze se nám líbilo. I rodiče jsou rádi, že jsme si stáž domluvili a něco se dozvíme. Možná některé zajímavosti využijeme i při maturitě,“ řekl Jakub Slovák.

Podle vedoucí oddělení vnějších a vnitřních vztahů Dagmar Petrželové dosud středoškoláci absolvovali na fakultě jednodenní nebo dvoudenní stáže. „S tak velkým zájmem a iniciativou jako u této skupinky gymnazistů jsem se zatím nesetkala. Byli i velmi disciplinovaní a bylo vidět, že o poznání naší fakulty opravdu hodně stojí,“ uvedla Petrželová.

Obdobné aktivity jsou v souladu se snahou fakulty motivovat ke studiu talentované a pro přírodní vědy zapálené uchazeče.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.