Gymnazisté hovořili s astronautem ISS, spojení vyšlo nad očekávání

Jeden ze studentů klade otázku astronautovi ISS.
Foto: Petr Kameníček
úterý 8. března 2016, 13:20 - Text: Martina Šaradínová

Velké očekávání, nervozita a pak obrovská euforie. Tak by se dala popsat atmosféra během dnešního, v tuzemsku historicky prvního spojení radioamatérů s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) z učebny přírodovědecké fakulty. Britskému astronautovi Timothy Peakovi položili studenti tří olomouckých gymnázií 18 otázek. Odpovědi z éteru dychtivě lapali i středoškoláci a vysokoškoláci v aule, kam se dění online přenášelo.

Spojení s ISS se podařilo navázat v době, kdy se astronauti nacházeli nad Velkou Británií. Pak se přes Francii a Německo přibližovali k České republice a loučení nastalo, když vesmírná stanice byla nad Slovenskem. Spojení se čtyřiačtyřicetiletým astronautem navazoval operátor Hanáckého radioklubu OK2KYJ Ivo Dostál.

„Počítali jsme s tím, že se spojení povede. Ale že se podaří tak skvěle, to jsme nečekali. Byl to kvalitní, geniální signál. Bylo to dáno tím, že jsme měli přelet takzvaně přímo přes hlavu, stanice byla nad námi zhruba 400 kilometrů,“ radoval se po úspěšném radiospojení Dostál.

Astronautovi nejvíc chybí vlastní postel

S kvalitou signálu neměl problém ani Timothy Peake. „Slyším vás slabě, ale zřetelně. Je velké privilegium hovořit s Českou republikou prostřednictvím našeho prvního radiového spojení v historii,“ řekl astronaut.

Studenti z Gymnázia Čajkovského, Slovanského gymnázia i Gymnázia Olomouc-Hejčín se ho ptali například na to, jak v ISS odpočívá, jak snáší odloučení od rodiny či v čem mu nejvíce chybí zemská přitažlivost. „Nejvíc mi chybí moje postel. Spánek na stanici není nic hrozného, ale opravdu není nad to lehnout si v noci do vlastního lůžka, natáhnout se a spokojeně usnout v měkkých peřinách s gravitací,“ sdělil mimo jiné Peake, podle nějž lze život v ISS pravděpodobně srovnat s pobytem v ponorce. Prozradil také, že jíst ve stavu beztíže je docela zábavné a že astronauti musí každý den dvě hodiny cvičit, aby zabránili úbytku svalové hmoty. Volný čas, který mají hlavně o víkendech, tráví sledováním filmů, fotografováním nebo na sociálních sítích.

Studenti si splnili sen

Zúčastnění středoškoláci se shodli, že na dnešní den jen tak nezapomenou. „Je to pro mě splněný sen, od třinácti let tuto problematiku sleduji a ani by mne nenapadlo, že se někdy budu sám na něco ptát astronauta,“ řekl Robin Curtis z hejčínského gymnázia.

Studenti si vysloužili chválu i od svých pedagogů. „Jsem nadšená, protože díky kolegům ze všech škol se podařilo sestavit výborný tým. Studenti byli sami překvapeni, jak je síla toho okamžiku dostala. Věřím, že nejen tento zážitek, ale i prostředí přírodovědecké fakulty podnítí ještě více jejich zájem o další studium,“ soudí Eva Farmačková z Gymnázia Čajkovského, která účast středních škol koordinovala.

Spokojenost neskrýval ani předseda radioklubu Rudolf Bláha. „Dopadlo to excelentně, mám z toho obrovskou radost. Pro podporu vzdělávání studentů se udělala obrovská práce. Během tří let projektu studenti psali práce, témata související s výzkumem kosmu učitelé více zdůrazňovali ve výuce,“ řekl Bláha, který měl na organizaci akce zásadní podíl.

ISS fascinuje

Stanice je trvale osídlena od roku 2000, Zemi oběhne za 92 minut. „Je to jediné místo mimo Zemi, které má trvale lidské osídlení. Na ISS jsou fascinující i další věci. Jednak je to výsledek skutečně mezinárodní spolupráce. Už to, že systém tak dlouho funguje, je samo o sobě obdivuhodné. A navíc se tam provádí řada výzkumů a experimentů, například se zkoumá vliv stavu beztíže na lidský organismus, vyrábí se tam materiály, jež lze získat ve stavu beztíže, provádějí se tam medicínské pokusy. Využívá se tamních speciálních podmínek,“ zhodnotil přínos ISS Lukáš Richterek z katedry experimentální fyziky.

Na projektu Americké kosmické společnosti NASA se kromě Hanáckého radioklubu OK2KYJ a středních škol podílela i přírodovědecká fakulta, studentský spolek UP Crowd a společnost ONYX engineering.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.