Geoinformatici dodávají díky novému zařízení data pro evropský výzkum

GNSS referenční stanice na budově vysokoškolských kolejí Bedřicha Václavka.
Foto: Jakub Miřijovský
úterý 12. ledna 2016, 12:30 - Text: Martina Šaradínová

Olomoucká přírodovědecká fakulta se zařadila mezi prestižní evropská pracoviště, která se podílejí na geodetickém a geofyzikálním výzkumu planety Země či GPS-meteorologii. Stalo se tak díky nové permanentní GNSS (Global Navigation Satellite System) referenční stanici, která se od prosince nachází na budově vysokoškolských kolejí Bedřicha Václavka. Zatím sbírá geodetická a meteorologická data pro vědecké účely v tuzemském i evropském měřítku, do budoucna se počítá s jejím zapojením do dalších světových systémů a také pro komerční využití.

Od ledna je stanice zařazena do sítě VESOG (Výzkumná a experimentální síť pro observatoře s GNSS), která sdružuje všechny tuzemské permanentní GNSS stanice zejména na výzkumných a akademických pracovištích. Olomoucké zařízení za zhruba půl milionu korun je teprve čtvrtým moravským zástupcem v této síti. Přijímá signály z několika navigačních systémů – amerického GPS NAVSTAR, ruského GLONASS, evropského Galileo a čínského BeiDou.

„Stanice produkuje jak proudy dat v reálném čase, tak soubory hodinových dat ve formátu RINEX. Data vyhodnocuje operační středisko systému VESOG v Geodetické observatoři Pecný Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického. Údaje slouží především pro geodetický a geologický výzkum, například v oblasti geokinematiky nebo GPS-meteorologii. Z meteorologických údajů měříme rychlost větru, tlak, teplotu a vlhkost vzduchu,“ uvedl Jakub Miřijovský z katedry geoinformatiky.

Obdobné úkoly bude stanice plnit i v rámci celoevropské výzkumné infrastruktuty EPOS. „Zařadili jsme se v této oblasti mezi významná evropská pracoviště, která provádí měření fyzikálních a geofyzikálních parametrů planety Země. Z České republiky jsou v ní zařazeny například i Univerzita Karlova či Masarykova univerzita,“ doplnil Miřijovský.

V budoucnu geoinformatici plánují využít stanici i pro komerční účely. Je totiž schopna poskytnout korekční údaje, které potřebují pro svá měření například geodeti.

Permanentní GNSS referenční stanici UPOL pořídil díky projektu Prosperita Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, její provoz technicky zajišťuje katedra geoinformatiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.