Fyzikální kaleidoskop středoškolákům dokáže, že fyzika je radost

Ilustrační foto: KEF
úterý 19. ledna 2016, 07:10 - Text: Martina Šaradínová

Přednášky odborníků, prohlídky laboratoří i netradiční experimenty čekají v pátek na účastníky Olomouckého fyzikálního kaleidoskopu na přírodovědecké fakultě. Vědci představí oblasti svého bádání a pokusí se návštěvníkům předat radost, kterou jim fyzika přináší.

„Jedná se o jakýsi den otevřených dveří na fyzikálních pracovištích. Naším cílem je prezentovat zajímavá témata, jimž se na fakultě, případně v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů a Společné laboratoři optiky věnujeme. Primárně chceme účastníkům zprostředkovat naše nadšení z fyziky. Samozřejmě poskytujeme i informace o studijních oborech. Pokud tím někoho přimějeme ke studiu fyziky, potěší nás to,“ uvedl organizátor Olomouckého fyzikálního kaleidoskopu Lukáš Richterek z katedry experimentální fyziky.

Přednášející se budou věnovat adaptivní optice v astronomii, nanotechnologiím či laserovému chlazení elementárních částic. Zájemci se mohou dozvědět i to, proč neutrina přitahují Nobelovu cenu. Tradičně přijede i host odjinud. Letos pozvání přijal Antonín Fejfar z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který se bude věnovat velmi aktuálnímu tématu fotovoltaického využití energie ze Slunce. Podrobný program a bližší informace najdete ZDE

Olomoucký fyzikální kaleidoskop se koná již potřinácté. Každoročně se ho účastní kolem 400 středoškoláků, kteří přijíždějí zejména z Olomouckého kraje a přilehlých regionů. Vedle celých tříd si akci nenechají ujít ani jednotlivci. „Ve dvou učebnách se souběžně konají přednášky, otevřeny jsou i laboratoře. V některých předvádějí experimenty naši pracovníci, v laboratoři školních pokusů si mohou leccos vyzkoušet i sami účastníci. Program si tam může každý přizpůsobit podle svého zájmu,“ doplnil Richterek.

Fyzikální pracoviště budou pro zájemce otevřena od 9:00 do 13:00. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.