Fyzikální elita z Olomoucka má ambice uspět v celostátní soutěži

Krajské kolo fyzikální olympiády v Olomouci.
Foto: Velena Mazochová
sobota 25. ledna 2014, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Vítězové školních kol fyzikální olympiády se včera utkali v krajské soutěži o postup do celostátního kola. Středoškoláky z Olomoucka hostila přírodovědecká fakulta, která se na organizaci olympiády pravidelně podílí od jejích začátků.

Na desítku nejúspěšnějších řešitelů školních kol čekaly čtyři teoretické úlohy v kategorii A, která je určena studentům posledních ročníků gymnázií a středních škol. Na jejich vyřešení měli celkem čtyři hodiny.

„Obtížnost úloh je ve srovnání s ostatními kategoriemi samozřejmě vyšší. Předpokládají se u nich vědomosti, s nimiž se na střední škole nesetkají, například znalosti základů diferenciálního počtu,“ přiblížil úroveň soutěže Lukáš Richterek z pořádající katedry experimentální fyziky.

Soutěž jako zkušenost

Kategorie A je v rámci fyzikální olympiády nejobtížnější a jediná, z níž se postupuje do republikového finále. Mohou se však do ní zapojit i studenti nižších ročníků, což organizátoři vřele doporučují jako cennou příležitost pro získání zkušeností.

„I letos tady máme několik studentů, kteří ještě nejsou v maturitním ročníku, ale přišli si to zkusit. Je to užitečné, protože i když třeba v celostátním kole neuspějí, mají větší šanci příště,“ zdůraznil Richterek.

K těm ostříleným patřil i letošní maturant Lukáš Knob z kojetínského gymnázia, který se soutěže v nejvyšší kategorii účastnil už potřetí. „Dvakrát jsem se dostal do celostátního kola, takže doufám, že úspěchy z minulých let obhájím a umístím se aspoň v horní polovině,“ prozradil Knob.

V celé republice ve stejnou chvíli

Souběžně s olomouckou částí fyzikální olympiády se konala krajská kola i ve všech ostatních regionech. Jejich výsledky po vyhodnocení poputují k ústřední komisi do Hradce Králové, která vybere účastníky republikové soutěže.

„Obvykle stanoví hranici kolem padesátky nejúspěšnějších, záleží ale na tom, jak se jim bude dařit. Zažil jsem ale i kola, kdy byly úlohy tak obtížné, že postoupilo třeba jen necelých třicet studentů,“ podotkl Richterek.

Reprezentanti Olomouckého kraje si podle něj v posledních letech vedou velmi dobře – mezi nejlepšími dvanácti soutěžícími v republice měl region například loni dva zástupce. Do soutěže je přitom tradičně vysílají Slovanské gymnázium a Gymnázium Hejčín v Olomouci, přerovské Gymnázium Jana Škody a gymnázia v Kojetíně, Šternberku či Hranicích.

Začalo to v Olomouci

Soutěž pořádá každoročně Jednota českých matematiků a fyziků v úzké spolupráci s fyzikálními pracovišti vysokých škol. U jejího vzniku před více než padesáti lety stála olomoucká pobočka.

„Ve školním roce 1958 až 1959 přišla s nápadem uspořádat fyzikální soutěž pro středoškolské studenty. Ta se postupem let přetavila až do podoby mezinárodní fyzikální olympiády,“ připomněl Richterek.

Celostátní kolo 55. ročníku fyzikální olympiády se uskuteční na konci února v Holešově. Jeho vítězové zamíří v červenci do Kazachstánu, kde budou reprezentovat Českou republiku na 45. ročníku mezinárodní soutěže.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.