Fyzikální chemici nadchli gymnazistku pro vědu, vyhrála celostátní soutěž

Gymnazistka Michaela Kajšová (vlevo) a Markéta Paloncýová z RCPTM.
Foto: Martina Šaradínová
sobota 12. července 2014, 09:49 - Text: Martina Šaradínová

Pedagogové přírodovědecké fakulty přispěli k úspěchu gymnazistky Michaely Kajšové ve vědeckých středoškolských soutěžích. Studentka ze Zlína nejprve uspěla v kategorii chemie v soutěži Badatel a poté vybojovala první místo v celostátním kole Středoškolské odborné činnosti (SOČ).

Osmnáctiletá dívka spolupracuje s katedrou fyzikální chemie a Regionálním centrem pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) zhruba rok a půl. Účast v soutěžích s prací nazvanou Analýzy vlivu cholesterolu na vlastnosti biomembrán pomocí molekulového modelování byla vyvrcholením vzájemných kontaktů. Role školitelky se poprvé v životě ujala Markéta Paloncýová z RCPTM.

„Z mého pohledu bylo nejdůležitější studentku motivovat. Snažila jsem se jí věci vysvětlovat, ale především jsem ji nechtěla přetížit. Důležité bylo ukázat jí, že věda je pěkná. Z počátku jsme se potkávaly nepravidelně, letos pak už jednou za dva až tři týdny. Několik analýz jsme provedly na fakultě, aby se to Míša naučila, a pak už mohla řadu věcí dělat na počítači doma,“ uvedla Paloncýová.

Přestože gymnazistka soutěžila v kategorii chemie, do laboratoře zavítat nemusela. Její hlavní pomůckou byl totiž počítač. „Zkoumala jsem, jaký vliv má cholesterol na různé lipidy. Vše se provádělo na počítačích pomocí molekulové dynamiky a mechaniky,“ uvedla Kajšová. Na projekt Badatel ji upozornila její učitelka na gymnáziu. Díky úspěchu v této soutěži se studentka v srpnu zúčastní mezinárodní konference v Izraeli.

Bádání ve spolupráci s olomouckými odborníky ji nadchlo. Původně byla čerstvá absolventka septimy přesvědčená, že po maturitě půjde studovat medicínu. Nyní ale vážně uvažuje o chemii. „Mám teď hodně zamotanou hlavu. Moc mě to baví. Ze začátku mi to sice moc nešlo, bojovala jsem s počítačem. Za první rok jsme udělala mnohem méně práce než za poslední půlrok. Teď když tomu začínám rozumět, mi přijde škoda zase s tím skončit,“ uzavřela dívka.

Vzhledem k vítězství v SOČ se studentka zřejmě podívá i na mezinárodní soutěž Intel ISEF v USA, která se uskuteční příští rok na jaře. „Chtěli bychom s ní práci ještě rozšířit, ať má šanci na úspěch i v mezinárodním klání. Ideální by bylo data publikovat v nějakém prestižním impaktovaném zahraničním časopise,“ uvedl Karel Berka z katedry fyzikální chemie.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.