Fyzika zaujala malé vysokoškoláky blesky i balonky

Nalít do plechovky tolik vody, aby pak stála na hraně. Pouze jediný z malých vysokoškoláků to správné množství našel.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 20. března 2014, 14:09 - Text: Martin Višňa

Do převážně vážného světa fyziky včera zavedla posluchače Dětské univerzity Renata Holubová z katedry experimentální fyziky přírodovědecké fakulty. Zabývali se tlakem, zvukem, stavěli plechovky na hranu a došlo i na blesky z Van der Graaffova generátoru.

Právě umělé blesky nebo jiskření při krátkém mikrovlnném ohřívání hliníkové fólie byly ukázky, které děti nejvíce ohromily, ovšem z důvodů bezpečnosti si je nemohly vyzkoušet. „Ani doma v žádném případě alobal do mikrovlnky nedávejte, můžete ji zničit,“ upozornila je Holubová.

Malí vysokoškoláci ovšem o prožití některých pokusů na vlastní kůži ochuzeni nebyli. Tři děvčata si například vyzkoušela, jestli je unese matrace vyrobená z klasických nafukovacích balonků, další si pak ověřili, že bez zhoupnutí či naklonění se člověk ze správného sedu na židli kvůli umístění těžiště těla nezvedne.

„Prostě to nejde, když sedíme rovně,“ krčila rameny druhačka Barbora Millerová, která si zvednutí ze židle vyzkoušela u katedry přede všemi spolužáky. „Už se těším na fyziku ve škole, byla to sranda,“ dodala v závěru přednášky.

Odpoledne plné fyzikálních pokusů ovšem jednu chybu mělo – tropický vzduch v aule kvůli porouchané klimatizaci. Příští středu se přitom malí vysokoškoláci sejdou na stejném místě, tentokrát ovšem s Kamilou Bubelovou z právnické fakulty nahlédnou do oblasti rodinného práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.