Fyzici z katedry optiky zachraňují kvantovou provázanost

Ilustrace k záchraně kvantové provázanosti mezi dvěma fotony před šumem.
Autor: Ivan Derkač
čtvrtek 7. dubna 2016, 13:00 - Text: Martina Šaradínová

Tým optiků z přírodovědecké fakulty zkonstruoval fotonický simulátor a dokázal, že kvantovou provázanost částic lze během kvantové komunikace zachránit před šumem. Výsledky vydal prestižní časopis Scientific Reports nakladatelské skupiny Nature.

Kvantová provázanost patří k nejpodivnějším a současně nejužitečnějším vlastnostem mikrosvěta. Projevuje se souvislostmi mezi dvěma částicemi, které od sebe mohou být jakkoliv daleko a nemohou se nijak ovlivňovat. Zatímco v minulém století tato kvantová podivnost nedala spát ani Albertu Einsteinovi, dnes umožňuje funkci bezpečné kvantové komunikace či kvantových výpočtů. Pro její technické využití je třeba připravit a přenášet provázané částice, například atomy v případě kvantových procesorů nebo fotony pro kvantovou komunikaci přes optická vlákna. Kvantová provázanost je však velmi citlivá na nedokonalosti při přípravě a následném přenosu, zvláště pokud cestuje reálnou komunikační linkou zatíženou šumem.

Aby dvě provázané částice mohly posloužit například k teleportaci či kryptografii, je nutné jednu z nich nejprve fyzicky přemístit, což v rušivém prostředí může vést až k zániku provázanosti. Olomoučtí optici si proto položili otázku, zda je možné zachránit kvantovou provázanost, i když je po přenosu ztracena. „S využitím sondy v komunikační lince se nám podařilo získat dodatečnou informaci, s jejíž pomocí jsme obnovili přenášenou provázanost. Protože rušivý účinek šumu je spojen s jeho teplotou, můžeme chápat náš výsledek jako návod na ,informační chlazení‘ komunikační linky. To umožňuje použít tuto novou techniku také v dalších systémech,“ shrnul hlavní princip vedoucí projektu Radim Filip.

Experimentální tým poté pod vedením Miroslava Ježka sestavil simulátor kvantového komunikačního kanálu, kde provázané částice reagují na různé typy rušení s cílem napodobit co nejvíce možných scénářů. „Je neuvěřitelné, co se děje například s entropií u kvantově provázaných párů. Obnovou provázanosti vlastně zhoršíme nepořádek v jedné částici, ale celkový systém bude uspořádanější. Kéž by to tak fungovalo i jinde,“ posteskl si Ježek.

Celý výzkum se koná na katedře optiky, hlavní podíl na experimentu měli doktorandi Ivo Straka a Martina Miková. „Jsme rádi, že kromě silné zahraniční spolupráce můžeme našim studentům nabídnout zajímavá témata řešená zcela na půdě naší fakulty,“ doplnil Ježek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.