Firmy potřebují více absolventů optiky, zájem o studium je ale malý

Profesoři Miroslav Hrabovský a Miroslav Mašláň (zprava), v pozadí Michal Košelja.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 17. prosince 2013, 13:42 - Text: Martina Šaradínová

Obor optika má v Olomouckém kraji výjimečné postavení, podniky již desetiletí těží i ze spolupráce s výzkumníky z Univerzity Palackého. Další rozvoj ale komplikuje nadměrná byrokracie a nedostatek kvalitních zaměstnanců. Shodli se na tom včera akademici, podnikatelé i zástupci veřejné správy na diskuzním fóru, které na přírodovědecké fakultě pořádalo sdružení OK4Inovace. 

„Olomoucký kraj je v oboru optiky ojedinělý region v tuzemsku. Je zde obrovská koncentrace firem, které se optikou zabývají, i velká vědecko-vývojová základna,“ upozornil jeden z účastníků diskuze profesor Miroslav Hrabovský z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Podle jeho odhadů se oboru v kraji věnuje kolem pěti tisíc lidí, jen přerovská Meopta - optika má zhruba 2500 zaměstnanců. Na univerzitě působí v oboru téměř stovka výzkumníků.

Stejně jako celá řada dalších technických oborů i optika se potýká s nedostatkem kvalitních absolventů. Zájem o studium optiky není příliš velký. „Přivítali bychom větší podporu vzdělávání v technických oborech,“ uvedl Petr Přikryl z Meopty - optiky. Firma se po budoucích zaměstnancích rozhlíží už během jejich studia.

S obdobnými problémy se potýká i další významný výrobce Hella Autotechnik Mohelnice. „Absolventů, kteří by se chtěli oboru věnovat, je málo. Navíc jsou často málo technicky vybavení, jsou připraveni spíše na základní výzkum. Z toho důvodu jsme v minulých letech více než s olomouckou univerzitou spolupracovali s univerzitami v Ostravě a Brně,“ řekl vedoucí vývoje světelné techniky Helly Autotechnik Martin Kutáč.

Situace si jsou vědomi i zástupci přírodovědecké fakulty. „Oslovili jsme několik škol, ale zájem byl minimální, nechtěly se ani setkat. K většímu zájmu by měly být motivovány i školy, a to nejen penězi, ale i tlakem ze strany podnikatelů,“ potvrdil Hrabovský.

Podle zástupců firem i univerzity si optika v regionu zaslouží podporu. Každé místo na sebe totiž váže další pracovní příležitosti v různých odvětvích. „Problémem optiky je v tom, že vyžaduje obrovské technologické zázemí. Další velcí hráči na tomto poli v nejbližší době asi nevzniknou, ale je zde prostor pro malé a střední firmy,“ domnívá se Hrabovský.

Fórum o optice bylo dalším ze série diskuzí věnované různým oborům. Podle rektora Miroslava Mašláně, jenž debatu moderoval, při nich sdružení OK4Inovace hledá odvětví hodná podpory. Zájmové sdružení vzniklo v roce 2011, mezi jeho členy patří i Univerzita Palackého.


Komentáře

Zdenek Hradil
07-01-14 13:51
Se zájmem jsem si přečetl článek o optice a spolupráci univerzity s podniky, dikutované při setkání OK4Inovation. Vzhledem k tomu, že katedra optiky se významným způsobem podílí na přípravě odborníků pro oblast aplikované optiky a udržuje aktivní spolupráci s optickými firmami regionu, rád bych se vyjádřil k některým závěrům schůzky. Z pohledu katedry optiky jsou závěry příliš skeptické a to jak z hlediska zájmu studentů o optické obory, tak i běžící spolupráce. Studenti optiky v oborech Optika a optoelektronika a Digitální a přístrojová optika spolu s oborem Optometrie představují zhruba polovinu všech studentů na oboru fyzika. Z tohoto pohledu je tedy odvážné tvrdit, že o studium optiky není zájem. Také spolupráce s firmami není tak zanedbatelná, jak by se po přečtení článku mohlo zdát. Katedra optiky spolu s Meoptou Přerov jako klíčovým hráčem a dvěma dalšímu hi-tech firmami získaly prestižní dlouhodobý projekt v rámci programu TAČR Centra kompetence s názvem Centrum digitální optiky a s rozpočtem zhruba čtvrt miliardy Kč. Nevím o žádném jiném pracovišti v ČR, které by mělo takto rozsáhlou a ambiciózní spolupráci. Mimo to v naší výuce jsou běžně zapojení kolegové z firem jako Meopta Přerov, Hella Mohelnice nebo Varroc Nový Jičín a rozhodně jsme vstřícní ke všem novým námětům. Studenti využívají motivační programy firem a řeší bakalářské a diplomové práce zadávané a dozorované odborníky z praxe. A už vůbec nerozumím větě v článku “další rozvoj ale komplikuje nadměrná byrokracie a nedostatek kvalitních zaměstnanců” (???). V každém případě názory z katedry optiky, jako garanta výuky optiky na UP, mohly obohatit diskuzi a prezentovat optimističtější pohled na věc.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.