Fascinující krása rostlin pod lupou

Hana Martinková a detail květu diffenbachie.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 14. března 2014, 08:10 - Text: Velena Mazochová

Unikátní pohled do hlubin rostlinného světa přináší výstava fotografií, která byla pod názvem Zblízka zahájena v prostorách přírodovědecké fakulty. Několikanásobně zvětšené detaily květů, listů či kmenů umožnily Haně Martinkové skloubit poetický půvab rostlin s precizností jejich botanických struktur.

Čtyřicet devět barevných velkoformátových fotografií představuje reprezentativní vzorek rostlin a dřevin z Botanické zahrady přírodovědecké fakulty a čtyř sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc – palmového, kaktusového, tropického a subtropického. Barevné detailní záběry pořízené makroobjektivem umocňuje druhová pestrost vybraných exponátů.

Hlavním kritériem pro konečný výběr bylo pro fotografku estetické hledisko. „Vybrala jsem ty, které se nejvíc líbí mně samotné. K největším úlovkům patří asi žlutobílý vrchní detail dieffenbachie. V reálu má velikost špendlíkové hlavičky,“ představila Martinková jeden z exponátů, který na fotografii připomíná mohutnou kytici exotických květů. Autorka si jej cení o to víc, že se dostal i do užšího výběru soutěže časopisu EMBO Journal o snímek pro titulní stranu.

Fotografování je jejím koníčkem už od mládí a svou tvorbu představila i na několika výstavách v Plzni, Praze a Olomouci. Hlavním námětem jejích záběrů jsou rostliny, zvláště jejich detaily a struktury. Se světem rostlin je v kontaktu i profesně - v laboratoři růstových regulátorů přírodovědecké fakulty se věnuje analýzám rostlinných hormonů.

Výstavní expozice je jedním z výstupů projektu BotanGIS, který má podpořit inovaci a atraktivitu studia botaniky a geoinformatiky. Pro evidenci, popis rostlin a dřevin Botanické zahrady a sbírkových skleníků Výstaviště Flora byl prostřednictvím internetového portálu vytvořen informační systém, jehož součástí byla i bohatá fotodokumentace. Autorkou většiny snímků byla právě Hana Martinková, která pro BotanGIS nafotila přes dva tisíce fotografií květů, listů, plodů kůr i habitů.

„V závěru projektu nám bylo líto, že by snímky byly k dispozici pouze prostřednictvím počítače. Rozhodli jsme se zhotovit velkoformátové fotografie a uspořádat putovní výstavu,“ uvedla Zdena Dobešová z katedry geoinformatiky.

Výstava zůstane přístupná v šestém patře hlavní budovy přírodovědecké fakulty do 11. dubna. Poté bude instalována v průběhu letní etapy letošní Flory Olomouc na olomoucké výstaviště. Další přesun plánují pořadatelé do holického areálu na Třídě Šlechtitelů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.