Evropská podpora přenese výsledky olomouckého výzkumu do praxe

Výzkumná univerzitní centra v Holici.
Ilustrační foto: Žurnál UP
pátek 7. února 2014, 07:31 - Text: Martina Šaradínová

Nadějné výzkumy, které by mohly zaujmout komerční firmy, budou moci díky podpoře z evropských zdrojů dopracovat odborníci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Pozornost zaměří na kosmetický přípravek na bázi rostlinných hormonů, likvidaci sinic pomocí nanočástic či antimikrobiální úpravu textilií.

„Jedná se o první podporu tohoto druhu, kterou Univerzita Palackého získala. Znamená další příležitost pro komerční využití některých výsledků, kterých dosáhli vědci dlouhodobým výzkumem,“ uvedl Libor Hájek z Centra regionu Haná.

Projekt Nové technologie Univerzity Palackého v chemii a biologii připravený oběma vědeckými centry získal dotaci 17,5 milionu korun. Peníze vědci využijí v letošním a příštím roce. Z předložených sedmi komerčně nadějných výsledků jich nakonec pět získalo podporu. Patří k nim také čištění odpadních a povrchových vod za pomoci sloučenin železa a funkční obalové materiály pro mikrovlnné aplikace.

„Část prostředků je určena na činnost realizačního týmu, který bude zajišťovat veškerý kontakt a jednání s firemní sférou a administraci projektu. Tento tým bude pokračovat v činnosti i po skončení projektu, pro další potenciálně komerčně využitelné výsledky vzešlé z výzkumu obou center,“ řekl garant projektu Lubomír Lapčík.

Nabídnutí výsledků výzkumu potenciálním zájemcům musí předcházet jejich dopracování, testování či ověření technické proveditelnosti. Je také nutné sestavit plán komercializace nebo způsob ochrany průmyslového vlastnictví. I tyto činnosti projekt finančně podporuje.

V první fázi projektu se uskuteční podrobné ověřování potenciálu všech pěti výsledků. Do druhé fáze postoupí ty s největším potenciálem. Odborníci je následně dopracují do finální podoby a nabídnou případným zájemcům z komerční sféry.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.