Evropská biotechnologická federace si zvolila nové vedení

Nový prezident EFB Mathias Uhlen.
Foto: Jyrki Sivenius
pátek 30. ledna 2015, 07:38 - Text: Martina Šaradínová

Evropská biotechnologická federace (EFB), jejíž česká pobočka sídlí v Centru regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, má nového prezidenta. Belgického molekulárního biologa rostlin Marca Van Montagua vystřídal švédský mikrobiolog Mathias Uhlen.

O novém prezidentovi rozhodla Výkonná rada EFB, jejíhož zasedání v Barceloně se minulý týden zúčastnil i děkan přírodovědecké fakulty a ředitel Centra regionu Haná Ivo Frébort a Karolina Zavoralová z přírodovědecké fakulty.

„Výkonná rada se schází dvakrát do roka. Hlavním bodem současného jednání byla právě volba nového prezidenta a tří viceprezidentů. Hovořilo se ale také o financování vědy či nutnosti prezentovat její výsledky veřejnosti,“ uvedla Zavoralová.

Úkolem EFB pod vedením nového prezidenta bude zareagovat na rozhodnutí Evropské unie změnit systém schvalování nových geneticky modifikovaných plodin. Členské země se podle nové legislativy, která vejde v platnost letos na jaře, budou moci samy rozhodnout, zda na svém území budou pěstovat geneticky modifikované plodiny či ne.

„Bude potřeba, aby k této otázce Evropská biotechnologická federace zaujala jednotné stanovisko. V decentralizaci rozhodování o pěstování geneticky modifikovaných plodin nevidím problém, je to naopak šance. O jejich výhodách je ale třeba přesvědčit zejména velké státy jako Francii či Německo, menší země by je pak mohly následovat,“ řekl Frébort.

Členové výkonné rady se věnovali i přípravě konference Olomouc Biotech 2015: Plant Biotechnology – Green for Good III, která se uskuteční v Olomouci od 15. do 18. června. EFB je jejím spolupořadatelem. „Oproti minulé konferenci, která se uskutečnila v roce 2013, nebude letos veškerá administrativní zátěž na nás. Pomohou nám partneři z Evropské biotechnologické federace,“ uvedla Zavoralová.

Evropská biotechnologická federace je nezisková organizace, která sdružuje národní biotechnologické společnosti, vědecké společnosti a ústavy, univerzity, biotechnologické firmy i jednotlivce. Má 80 členů z řad institucí z celé Evropy a přes 30 tisíc členů z řad odborníků. Další jednání výkonné rady je naplánováno na září do Krakova, který bude následně v létě roku 2016 hostit 17. Evropský biotechnologický kongres.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.