Dokumentární filmy upozorňují na globální problémy

První projekce se setkala s velkým zájmem díváků.
Foto. archiv TŽ
pátek 27. listopadu 2015, 07:07 - Text: Martina Šaradínová

Patří živočišná výroba k současným globálním hrozbám? Odpověď na tuto otázku mohou zájemci hledat v pondělí 30. listopadu v aule přírodovědecké fakulty při projekci dokumentárního filmu Cowspiracy – klíč k udržitelnosti. Promítání je součástí projektu studentů katedry rozvojových studií, kteří po čtyři večery zasvěcují akademiky i veřejnost prostřednictvím filmů i následných diskuzí s hosty do aktuálních problémů světového měřítka.

Studenti prvního ročníku Anna Lodinová a Tadeáš Žďárský využili grantové nabídky domovské katedry a připravili sérii projekcí. Po dokumentu Neboj se a jez, který upozorňoval na plýtvání jídlem, přijde v pondělí na řadu dokument o živočišné výrobě. „Podle OSN je nejvýznamnějším znečišťovatelem planety a zároveň největším zdrojem skleníkových plynů živočišná výroba, tedy produkce masa, mléka a vajec. Nikdo o tom však nemluví,“ uvedl Ždárský. Po filmu bude následovat debata se zoologem, publicistou a ochráncem životního prostředí Vojtěchem Koteckým.

„Hosta, který se v dané problematice pohybuje, zveme po každé projekci. Domníváme se, že touto cestou můžeme diváky motivovat k tomu, aby se nad kladenými otázkami nejen zamysleli, ale některé věci začali aplikovat v praxi. Třeba já jsem se dříve o původ jídla moc nezajímala, po zhlédnutí filmů ale o tom, co kupuji, více přemýšlím,“ prozradila Lodinová.

O týden později, 7. prosince, čeká na zájemce „příběh o oblečení“. Film The True Cost zavede do zákulisí výroby oblečení. „Film je natočen v zemích po celém světě, od nejznámějších módních přehlídek přes nejtemnější slumy. Je o oblečení, jež nosíme, o lidech, kteří ho vyrábějí, i o vlivu tohoto průmyslu na náš svět. Cyklus uzavře 14. prosince dokument Zelená poušť, jenž podává svědectví o problémech působených pěstováním olejných palem na Borneu. Všechny projekce se konají od 19:00.

Cyklus projekcí se koná v rámci Evropského roku rozvoje. Odstartoval v listopadu, jenž je měsícem udržitelného rozvoje.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.