Do Olomouce se vrací mezinárodní turnaj v go

Ilustrační foto: archiv DC
čtvrtek 28. ledna 2016, 13:38 - Text: Martina Šaradínová

Po 13 letech se do Olomouce opět vrací dříve známé a hojně navštěvované mezinárodní turnaje v go, deskové hře pocházející z Číny. Hráči poměří své schopnosti v sobotu a neděli na přírodovědecké fakultě, která poskytuje zázemí i Go klubu Olomouc. Zatím se přihlásilo přes 70 účastníků různé výkonnosti.

„Další hráči ještě budou přibývat až do posledních chvil před zahájením 24. ročníku turnaje. Startovní pole otevírá nejlepší hráč českého žebříčku Lukáš Podpěra, který je aktuálně studentem čínštiny na olomoucké filozofické fakultě,“ uvedl organizátor turnaje David Cigánek.

Podle něj je go vůbec nejstarší desková hra světa, která se už nejméně 4000 let hraje s prakticky nezměněnými pravidly. Z Číny se rozšířila do okolních zemí a teprve od začátku minulého století postupně pronikla do USA a Evropy. Go se často srovnává s šachy, které také dosahují velkého počtu herních variací (10120). „Číselné vyjádření počtu variací v případě go (10800) je ovšem hodnotou přesahující nejen lidské chápání, ale i celkový počet atomů ve vesmíru. Proto ani nejmodernější počítače nedosahují uspokojivých výsledků při hře se špičkovými hráči a vyřešení algoritmizace go si jako modelový úkol předsevzaly i technologické špičky včetně Google a Facebooku,“ doplnil Cigánek.

Po celém světě se go aktivně věnují desítky miliónů hráčů. Centrem zůstává stále jihovýchodní Asie, kde je go tradičním sportem. Existují tam dokonce zvláštní televizní stanice přenášející turnaje v go a úzká špička profesionálních hráčů získává statisícové sumy za vítězství v prestižních soutěžích. „V Evropských podmínkách jde stále o poněkud okrajovou zábavu, nicméně české go má i v zahraničí velmi dobrý zvuk a naši hráči jsou uznávanými soupeři,“ tvrdí Cigánek.

Turnaj odstartuje v sobotu v 9:00. Po pěti kolech vzájemných partií lze vyhlášení vítězů a předání cen očekávat v neděli po 16:00.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.