Do Olomouce se sjela světová kartografická špička

Mezinárodní konferenci zahájil vedoucí katedry geoinformatiky Vít Voženílek.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 26. února 2014, 12:00 - Text: Velena Mazochová

Unikátní moderní technologie pro tvorbu map a světovou kartografickou špičku představuje ode dneška do pátku v Olomouci mezinárodní konference CARTOCON 2014. Odborný program doprovází jedinečná výstava starých map, vyhlášení Mapy roku 2013 i pokus o zapsání největší turistické mapy Moravy do Guinessovy knihy rekordů.

Počtem 350 účastníků z více než dvaceti států, přítomností předních světových odborníků na kartografii a geoinformatiku a rozsahem projednávaných témat jde o kartografickou událost, která se v Česku koná poprvé. Do pátku na konferenci vystoupí s příspěvkem přes padesát zahraničních hostů z celého světa a další desítky českých odborníků.

„Naprosté unikum představuje zejména účast vedení Mezinárodní kartografické asociace, zasedání čtyř odborných komisí asociace a zasedání kompletní pracovní skupiny, která se věnuje přípravám Roku mapy vyhlášeného OSN na rok 2015,“ nastínil Vít Voženílek, vedoucí katedry geoinformatiky, která konferenci pořádá.

Mezinárodní význam konference, aktuálnost jejich témat a přítomnost světově uznávaných kapacit ocenil při dnešním zahájení také prezident Mezinárodní kartografické asociace Georg Gartner. „Organizace spojených národů jedná v současné době o využití nových kartografických technologií a potřebuje nejlepší experty z této oblasti. A právě ti se setkávají na jednom místě, zde v Olomouci, a svými poznatky mohou přispět k potřebným rozhodnutím,“ řekl Gartner, který ocenil i vysokou úroveň olomouckých kartografů.

Eye-tracking aneb pohyb očí po mapě

Odborníky do Olomouce přilákala stěžejní témata, která se zaměřují na uživatelské aspekty tvorby map a využití nejnovějších technologií. Pozornost je zaměřena na propojení map a internetu, kognitivní vizualizaci a technologii zvanou eye-tracking. „Kartograf musí přemýšlet hlavou a očima uživatele, a právě kognitivní vizualizace se zabývá tím, co se děje v hlavě člověka, který mapu čte,“ vysvětlil Voženílek.

Eye-tracking označuje technologii využívanou pro sledování pohybu lidského oka. V prostředí kartografie umožňuje přesně zjistit, co čtenáře mapy zaujalo, v jakém pořadí procházel pohledem zobrazený obsah, na čem se zastavil, čemu věnoval více pozornosti a čeho si naopak vůbec nevšiml. Olomoucká katedra geoinformatiky patří v tomto směru k hlavním evropským centrům.

„Díky speciálnímu eye-trackeru umíme zcela přesně zaznamenat pohyb očí, které se vícekrát vrací k legendě nebo se několikrát zastaví na stejném místě v mapě. Kartograf tak lépe poznává vnímání uživatele a tyto poznatky využije pro zlepšení konstrukce mapy. Vytvoří například srozumitelnější legendu, zvolí kontrastnější barvy nebo lépe uspořádá popis dat,“ vysvětlil Voženílek.

Nejstarší, největší i nejmenší

Doprovodný program nabízí ojedinělou výstavu, která byla pod názvem Kouzlo starých map zahájena minulý týden ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Ukazuje i repliku Pavlovské mapy na mamutím klu starou přibližně 25 tisíc let. Výstavu, která potrvá do 27. dubna, doprovodí cyklus odborných přednášek předních českých kartografů a historiků, komentované i virtuální prohlídky a edukační programy pro školy.

S atraktivními exponáty se účastníci potkávají také v dějišti konferenčního jednání. Podlahu recepce hotelu NH Olomouc Congress pokrývá turistická mapa Moravy v rozměrech 7,5 krát 3,5 metru a v měřítku 1 : 25 000. „Jde o pravděpodobně největší turistickou mapu na světě. Pokusíme se to potvrdit zápisem do Guinessovy knihy rekordů,“ prozradil Voženílek.

Unikátní je i mapa České republiky zobrazená ve velikosti poštovní známky. Jedná se o hologram o velikosti 3,5 krát 3,5 centimetru, na němž je mapa v měřítku 1 : 17 000 000, která je obsahově zcela totožná s automapou české republiky v měřítku mnohonásobně podrobnějším, a to 1 : 200 000. V jejím rohu je navíc vytištěna podrobná mapa Prahy v rozměrech 4 krát 4 milimetry.

Nejnovější produkty a Mapa roku 2013

Do programu konference je zařazena i prezentace netradičních tisků map vytvořená v Olomouci a nejnovější technologie trojrozměrného tisku. Starší metody 3D tisku olomoucké pracoviště v předchozích letech využilo při tvorbě hmatových map pro nevidomé.

Poslední den konference je vyhrazen pro seminář Kartografický den zaměřený na statistiku a její využití v kartografii. V jejím závěru budou v pátek vyhlášeny výsledky národní soutěže Kartografické společnosti České republiky Mapa roku 2013. Šestnáctého ročníku soutěže se zúčastnilo 123 produktů od 39 výrobců. V předchozích letech zaznamenala katedra geoinformatiky v této soutěži několik vítězství, a to včetně studentských a zvláštních ocenění.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.